- Pe măsură ce războiul s-a prelungit şi Ucraina încearcă să recâştige teritoriu în regiunile de sud şi est ale ţării, SUA iau în considerare să furnizeze rachetele ATACMS.
- „O decizie ar putea fi luată în curând”, declarase sâmbătă un înalt oficial al administraţiei Biden.
- Andriy Yermak, şeful de cabinet al preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat pentru Financial Times că este încrezător că SUA vor accepta să trimită ATACMS.
Statele Unite au acţionat cu prudenţă faţă de cererea Ucrainei de a-i furniza ATACMS, o rachetă balistică tactică cu o rază de acţiune de până la 300 km, din cauza preocupărilor legate de stocurile limitate şi de posibilitatea ca acestea să fie folosite pentru a lovi teritoriul Rusiei, ceea ce ar duce la escaladarea conflictului, relatează Financial Times.
Dar în ultimele luni, pe măsură ce războiul s-a prelungit şi Ucraina încearcă să recâştige teritoriu în regiunile de sud şi est ale ţării, Statele Unite iau în considerare să furnizeze rachetele ATACMS. Marea Britanie şi Franţa au trimis deja propriile rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina în acest an.
„Nu scoatem nimic de pe masă. Nu avem o decizie de anunţat cu privire la noi capacităţi, dar poziţia noastră a fost tot timpul că vom oferi Ucrainei capacităţile care îi vor permite să aibă succes pe câmpul de luptă”, a declarat Jon Finer, consilierul adjunct pentru securitate naţională, în faţa reporterilor, în timp ce Biden se afla într-o vizită oficială în Vietnam.
„O decizie ar putea fi luată în curând”, declarase sâmbătă un înalt oficial al administraţiei Biden.
Andriy Yermak, şeful de cabinet al preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat pentru Financial Times că este încrezător că SUA vor accepta să trimită ATACMS.
„Da, discutăm despre asta … . În fiecare conversaţie cu consilierul pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan, apare această întrebare”, a declarat Yermak. „Ei înţeleg că ATACMS sunt necesare. Cred că se va ajunge la un acord foarte curând”.
Miercuri, Antony Blinken, secretarul de stat american, s-a deplasat la Kiev pentru a se întâlni cu Dmitro Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei. În cadrul unei conferinţe de presă comune, Kuleba a declarat că au avut o „discuţie substanţială” despre ATACMS. „Sunt foarte fericit că această opţiune este încă deschisă”, a spus Kuleba.
Citește și: