• Doi voluntari străini au fost uciși și alți doi răniți într-un atac cu rachete rusești în estul Ucrainei, a anunțat Kievul.
  • Voluntarii au plecat din Slovyansk și se îndreptat către zona Bakhmut pentru a evalua nevoile civililor „prinși în focul armelor”.
  • Ministerul ucrainean al Apărării a dat vina pe „teroriştii ruşi” pentru atac.

Update ora 17:00

Germania promite un ajutor umanitar suplimentar de 20 de milioane de euro (aproximativ 21 de milioane de dolari) pentru ca Ucraina să se pregătească pentru iarnă, a declarat ministrul german de externe, Annalena Baerbock, în timpul unei vizite surpriză efectuate luni la Kiev.

Părțile nu au căzut de acord cu privire la furnizarea de rachete cu rază lungă Taurus către Ucraina. Burbock a spus că pentru a face acest lucru este necesar să „clarăm toate problemele”.

Update ora 15:00

Uniunea Europeană a condamnat „cu fermitate” alegerile „ilegitime” care au avut loc la sfârșitul săptămânii trecute în părțile din Ucraina anexate de Rusia. UE nu va recunoaște rezultatele.

Recomandări

A.I. NEWS
ULTIMATUM PENTRU HAMAS
CÂT INVESTESC PARTIDELE ÎN PROPAGANDĂ
UNDE MERGE REGELE CHARLES
MACRON A IEȘIT LA ATAC
FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID

Update ora 14:00

Liderul nord-coreean Kim Jong-un va vizita Rusia în zilele următoare, la invitația președintelui rus Vladimir Putin, a confirmat Kremlinul.

Update ora 13:00

Un atac masiv cu drone şi rachete a fost lansat luni de ruşi asupra oraşului natal al preşedintelui Volodimir Zelenski, Krivoi Rog, scrie Mediafax.

Mai multe rachete ruseşti şi cel puţin 11 drone au atacat oraşul Krivoi Rog luni dimineaţă, potrivit oficialilor ucraineni, citaţi de Sky News.

Oleksandr Vilkul, care conduce administraţia militară din oraş, a anunţat pe Telegram că au fost „o noapte şi o dimineaţă grele” pentru locuitori.

Update ora 12:00

Putin și Kim Jong-un s-ar putea întâlni în Rusia pe 13 septembrie. Bloomberg raportează acest lucru cu referire la televiziunea sud-coreeană.

Potrivit rapoartelor presei, „Kim Jong-un probabil a plecat deja în Rusia cu trenul”.

Update ora 11:00

Bloomberg: Putin așteaptă armele de la Kim Jong-un pentru a câștiga timp în războiul împotriva Ucrainei

Armele nord-coreene ar putea ajuta Rusia în luptele din Ucraina, dar probabil că nu sunt suficient de avansate pentru a schimba cursul războiului, a scris Bloomberg luni.

În urma altor rapoarte din presă, Bloomberg a raportat că liderul nord-coreean Kim Jong Un va trece granița cu Rusia săptămâna aceasta, făcând prima sa călătorie în afara țării în patru ani pentru discuții cu președintele rus Vladimir Putin. Potrivit agenției de știri sud-coreene Yonhap, care citează un oficial anonim, trenul personal al șefului RPDC pare să fie deja în drum spre Rusia.

Update ora 10:00

NATO se pregătește să organizeze cel mai mare exercițiu comun de la Războiul Rece anul viitor, scrie Financial Times.

Exercițiul Steadfast Defender va avea loc în primăvara anului 2024 în Germania, Polonia și țările baltice. Face parte dintr-o nouă strategie de instruire a NATO, care prevede ca alianța militară să organizeze exerciții majore de două ori pe an.

Update ora 09:00

Zelenski a fost îndemnat să intervină în cazul soldatului britanic care a dezertat pentru a lupta în Ucraina

Un comandant ucrainean decorat l-a îndemnat pe Volodimir Zelenski să intervină în cazul unui soldat britanic care a fost condamnat la 12 luni de închisoare după ce a dezertat din unitatea sa pentru a merge să lupte în Ucraina.

Alexander Garms-Rizzi, în vârstă de 21 de ani, a evadat din regimentul său în timp ce acesta era desfășurat în Estonia și s-a alăturat legiunii străine din Ucraina. El a petrecut șase luni luptând pe linia frontului în apropierea orașului Nikolaev din sudul țării, înainte de a se întoarce în Marea Britanie.

În iulie, el a devenit primul soldat britanic care a fost încarcerat pentru că a dezertat din armată și s-a înrolat în forțele armate ale Ucrainei. El a sfidat ordinele și a creat un „risc de securitate”, a declarat un tribunal.

Update ora 07:00

Sistemele de apărare aeriană ale Rusiei au distrus două drone lansate de Ucraina deasupra regiunii Belgorod în primele ore ale zilei de luni, a anunțat Ministerul rus al Apărării într-o declarație pe aplicația de mesagerie Telegram.

Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod, care se învecinează cu Ucraina, a declarat într-o declarație pe Telegram că nu au existat răniți și că resturile dronelor au căzut pe un drum din districtul Yakovlevsky.

Update ora 05:00

Volodimir Zelenski a transmis condoleanțe familiilor celor doi lucrători umanitari străini a căror dubă a fost lovită duminică de o rachetă antitanc rusă la Donețk.

Președintele ucrainean a declarat că Anthony Ignat din Canada a fost ucis și că este „probabil” ca și Emma Igual din Spania să fi murit în atac. Alți doi voluntari – cetățeanul german Mawick Ruben și cetățeanul suedez Johan Mathias – au fost grav răniți și sunt tratați în spitale din Dnipro. Cei patru voluntari au fost prinși în interiorul dubei care s-a răsturnat și a luat foc după ce a fost lovită de obuze în apropierea orașului Chasiv Yar, potrivit Associated Press.

Update ora 03:00

Șeful serviciilor de informații militare ucrainene, Kirilo Budanov, a vorbit la forumul de strategie europeană Yalta de la Kiev. Factorii de decizie politică ucraineni și internaționali s-au reunit pentru a dezbate evoluția războiului.

„În ceea ce privește creativitatea și flexibilitatea, noi încă avem un avantaj față de ei, ei sunt mai degrabă învechiți. Dar ei se adaptează, încearcă să schimbe tacticile, să modifice modul în care folosesc forțele, eșuează lamentabil cu strategia lor, dar tacticile lor au unele îmbunătățiri”, a spus Kirilo.

Știrea inițială

Doi voluntari străini au fost uciși și alți doi răniți într-un atac cu rachete rusești în estul Ucrainei, a anunțat Kievul, conform BBC.

Emma Igual, directorul spaniol al organizației Road to Relief, și Anthony Ihnat, un coleg canadian, au murit sâmbătă, în timp ce vehiculul lor se îndrepta spre Bakhmut. ONG-ul a spus că voluntarul german Ruben Mawick și Johan Mathias Thyr, un suedez, au fost grav răniți de schije.

Grupul a spus că vehiculul a suferit o „lovitură directă”, s-a răsturnat și a luat foc. Voluntarii au plecat din Slovyansk și se îndreptat către zona Bakhmut pentru a evalua nevoile civililor „prinși în focul armelor” în orașul Ivanivske, este transmis printr-un comunicat.

Madridul a confirmat că un cetățean spaniol a murit în atac.

Ministerul ucrainean al Apărării a dat vina pe „teroriştii ruşi” pentru atac şi a spus că Road to Relief a fost „axat în întregime pe proiecte civile”. Ministerul transmite și că decesele au fost „o pierdere dureroasă, ireparabilă. Emma și Anthony vor rămâne pentru totdeauna în inimile noastre”.

Citește și: