• Războiul lui Putin în Ucraina cresc inflația, taxele și datoriile pentru țările din Occident.
  • Germania se înarmează cu 100 miliarde euro, Franța crește cheltuielile militare cu 40%.
  • Cheltuielile militare au ajuns la 2.240 miliarde dolari în 2022.

Rusia a readus războiul la scară largă în Europa, iar Țările Occidentale sprijină financiar și militar Ucraina, cresc cheltuielile pentru apărare și se pregătesc de un război de lungă durată, cu un adversar puternic. Financial Times analizează pregătirea Occidentului pentru apărare, încercând să răspundă la vechea întrebare: cum finanțează guvernele războiul?

Germania anunță astăzi noua Strategie Națională de Apărare, în care sunt prevăzute cheltuieli de 100 miliarde euro pentru înarmare, Franța crește cu 40 la sută cheltuielile militare, în timp ce Polonia le dublează. Anul trecut, cheltuielile militare au ajuns la 2.240 de miliarde de dolari, SUA fiind campioană cu 886 de miliarde de dolari.

Astăzi, Germania a deblocat suma de 4 miliarde de dolari, după ce s-a hotărât să achiziționeze sistemul antiterian Arrow 3 din Israel.

Recomandări

UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Care sunt țările neafectate de inflație?

Această cursă a înarmărilor este și o cursă a vânzărilor de armament. Spre exemplu, Israelul, o țară mică cu 9 milioane de locuitori nu va fi afectată foarte mult, în ceea ce privește inflația și nici Statele Unite ale Americii care conduc această cursă a vânzărilor de armament. Sunt țări precum Polonia care încearcă la fiecare contract să crească locurile de muncă și să producă părți din componente pe teritoriul lor. Iar legislația Spaniei interzice achizițiile militare, dacă 70% nu reprezintă offset. Vânzările se adaptează, dar banii vor veni din taxe și împrumuturi pe termen lung.

Situația în România

În ceea ce privește România, anul acesta, Ministerul Apărării ar trebui să cheltuiască 2,5 la sută din PIB, cu 1,5 miliarde de euro mai mult decât anul trecut, într-o situație socială complicată, cu greve și presiuni pentru creșterea veniturilor bugetarilor. Premierul desemnat, Marcel Ciolacu, deja a anunțat că va crește aceste taxe și dorește ca situația să revină la o cotă unică de 16% fără excepții, făcând referire la taxele angajaților care sunt doar de 10%.

România este una dintre campioanele țărilor care fac achiziții militare fără compensații financiare, adică nu se gândesc la dezvoltarea industriei de apărare.

România nu se ține nici de promisiuni. Anul trecut, țara noastră ar fi trebuit să aloce 2% din PIB. Însă, a ajuns să aloce doar aproximativ 1,7%.

Citește și: