- Finlanda și Suedia și-au lansat oferta de aderare la NATO după ce Rusia a invadat Ucraina.
- O serie de proteste controversate în Suedia, inclusiv arderea unui Coran, l-au înfuriat pe președintele turc Recep Tayyip Erdoğan în ultimele zile.
- Haavisto a insistat că țările nordice vor adera împreună la bloc și că nu vede necesitatea de a grăbi negocierile.
Este nevoie de o „pauză” în discuțiile dintre Finlanda și Suedia și Turcia cu privire la aderarea la NATO, a declarat ministrul de externe de la Helsinki, Pekka Haavisto. O serie de proteste controversate în Suedia, inclusiv arderea unui Coran, l-au înfuriat pe președintele turc Recep Tayyip Erdoğan în ultimele zile.
Advertisment
Întrucât Turcia este deja membră a NATO, poate bloca cererile de aderare. Haavisto a declarat că demonstrațiile au pus în mod clar „frână progresului” negocierilor.
Discuțiile dintre cele trei țări s-au blocat din cauza mai multor probleme și se pare că vor fi suspendate până după alegerile din Turcia de la mijlocul lunii mai. Haavisto a insistat că țările nordice vor adera împreună la bloc și că nu vede necesitatea de a grăbi negocierile.
Recomandări
Comentariile diplomatului par să dea înapoi de la un interviu acordat cu câteva ore mai devreme postului de televiziune finlandez Yle, în care a sugerat că țara sa ar trebui să ia în considerare posibilitatea de a adera la alianța militară fără Suedia, după ce Erdogan a declarat că țara sa nu va susține candidatura Suediei.
Finlanda și Suedia și-au lansat oferta de aderare la NATO după ce Rusia a invadat Ucraina, temându-se pentru siguranța lor și punând capăt unei poziții de nealiniere de zeci de ani. Cele două s-au angajat să adere simultan, dar protestele din Suedia împiedică progresul.
Vorbind marți pentru agenția de știri Reuters, Haavisto a declarat că este nevoie de un „time-out” pentru ca trioul să poată vedea unde „s-a așezat praful după situația actuală”.
„Cred că va exista o pauză de câteva săptămâni”, a adăugat el. Cu toate acestea, nu doar protestele din Suedia au împiedicat candidatura sa la NATO. Turcia cere, de asemenea, Suediei să se distanțeze de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat grup terorist de către Turcia, SUA și UE.
De asemenea, Turcia dorește și alte concesii politice, inclusiv deportarea celor care îl critică pe Erdogan și a kurzilor despre care susține că sunt teroriști. Exacerbând și mai mult tensiunile, luni, Erdoğan a declarat că alegerile din Turcia au fost devansate cu o lună, până la 14 mai.
Haavisto a declarat că „presiunea” scrutinului iminent a făcut ca discuțiile să devină „aprinse” în Turcia, sugerând că guvernul turc ar putea adopta o poziție mai dură față de sprijinul acordat de Suedia YPG și față de protestele în care a fost atârnată o efigie a președintelui cu capul în jos, în încercarea de a obține sprijin.
Partenerii noștri