• Fiul unui oficial rus care a fost arestat în Italia la cererea SUA a dispărut brusc.
  • Mulți speculează că acesta a fugit din țară pentru a nu fi judecat în SUA.
  • Tatăl său, Alexander Uss, care este guvernatorul regiunii siberiene Krasnoyarsk, și-a exprimat vineri îngrijorarea.

Fiul unui oficial rus care a fost arestat în Italia la cererea SUA a dispărut brusc. Locul în care se află acesta a devenit necunoscut la o zi după ce un tribunal a aprobat vineri (24 martie) extrădarea sa în SUA.

Artyom Uss a fost arestat la Milano Malpensa la 17 octombrie, înainte de a i se ordona să poarte o etichetă electronică și să rămână la reședința sa de lângă Milano. SUA îl acuză pe Uss, fiul unui politician siberian, că a vândut ilegal secrete militare americane unor companii rusești de armament. Marți, un tribunal italian a consimțit la extrădarea sa în SUA, însă în ziua următoare se pare că a fugit, scrie DailyStar.

Potrivit presei italiene, poliția l-a verificat pe Uss miercuri dimineața devreme (22 martie), dar în jurul prânzului brățara sa electronică a declanșat o alarmă, indicând că fusese îndepărtată. De atunci nu a mai fost văzut. Mulți speculează că acesta a fugit din țară pentru a nu fi judecat în SUA.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

Tatăl său, Alexander Uss, care este guvernatorul regiunii siberiene Krasnoyarsk, și-a exprimat vineri îngrijorarea.

În calitate de tată, sunt foarte îngrijorat pentru fiul meu”, a declarat el într-o conferință de presă.

Nu știu unde este și nu știu ce s-a întâmplat în detaliu. Tot ce pot spune este că, potrivit lui Artyom, apartamentul în care stătea era bine păzit de poliție. Aceștia chiar îl verificau de mai multe ori pe noapte. Așa că nu prea înțeleg cum a dispărut”.

Guvernatorul descrisese anterior arestarea fiului său ca fiind politică”, reiterându-și poziția vineri, spunând că fiul său a fost prins într-un joc geopolitic”, afirmând totodată că procesul împotriva sa a fost fabricat”.

Uss a fost unul dintre cei cinci ruși arestați la cererea Washingtonului pentru „scheme ilegale de export de tehnologie militară puternică” către Federația Rusă. Departamentul de Justiție al SUA a declarat că o parte din tehnologie a fost „descoperită pe câmpurile de luptă din Ucraina”.

După arestarea sa în Italia, Rusia l-a pus pe Uss pe propria listă de persoane căutate, rapoartele mass-media sugerând că acesta ar fi fost acuzat de spălare de bani. Aceasta înseamnă că ar putea exista o luptă pentru extrădarea sa între Moscova și Washington.

Citește și