• Premierul Florin Cîțu a anunțat că fondul de pensii va deveni un dezastru, dacă dacă nu vor fi adoptate reforme care să împiedice acest lucru.
  • Cîțu: În PNRR am trecut că nu vor mai fi creșteri ad-hoc de pensii.
  • Cîțu: În ceea ce privește pensiile private, cred că deciziile pe care le iau oamenii sunt mai bune decât le ia Guvernul.

Premierul Florin Cîțu a afirmat, luni, că nu se pune problema ca guvernarea liberală să naționalizeze fondurile de pensii private și că a inclus în PNRR care a fost trimis la Bruxelles acest aspect.

„În ceea ce privește pensiile private, cred că deciziile pe care le iau oamenii sunt mai bune decât le ia Guvernul. Ceea pot să promit – și am pus și în PNRR – este că nu vom face ce a făcut PSD, nu vom veni cu o ordonanță care să încerce să naționalizeze nu pentru că cere cineva, ci pentru că asta cred. Nu naționalizăm Pilonul II de pensii. Repet, riscul ca în această guvernare liberală, în următorii 8 ani, ca Pilonul II de pensii să fie naționalizat este zero. Nu există așa ceva. Nu vom face așa ceva niciodată”, a declarat premierul, potrivit Digi24.

Întrebat despre sistemul actual de pensii din țara noastră, Florin Cîțu a răspuns că în 15 ani acesta nu va mai putea plăti pensiile românilor „pentru că vom avea un număr mare de oameni care vor ieși la pensie în același an iar cei care îi vor susține vor fi din ce în ce mai puțini”.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA

Cîțu trimis săgeți către PSD

România va dicuta cu Comisia Europeană și despre nevoia unei reforme care să interzică creșterile ad-hoc ale pensiilor, „ca atunci când un partid politic, aproape de alegeri, crește pensiile cu 40%”. În acest sens, Florin Cîțu a criticat PSD pentru faptul că a crescut pensiile în prag de alegeri, luând bani de la investiții și educație.

„Astea sunt măsuri care destabilizează sistemul de pensii iar eu nu voi face așa ceva, nu pentru că îmi spune Comisia Europeană, ci pentru că nu este sustenabil pentru sistemul nostru de pensii și nu este un mod predictibil de a guverna o țară. Oamenii trebuie să știe foarte clar cum și cu cât vor crește pensiile în perioada următoare, fără decizii politice care să modifice și care să creeze probleme în altă parte”, a adăugat Florin Cîțu.

„Garanția este că am pus aceste reforme în PNRR, pentru un sistem de pensii sustenabil”

Despre reforma pensiilor, în PNRR: „Garanția este că am pus aceste reforme în PNRR, pentru un sistem de pensii sustenabil, fără creșteri ad-hoc. Dacă vine o putere politică care va crește pensiile ad-hoc și va arunca țara în aer, nu va mai putea să ia banii din PNRR, e foarte simplu. Vreau să văd acea putere politică care vine și spune că nu mai vreau să iau cele 30 de miliarde de la UE pentru investiții în spitale, în școli, pentru că am eu un proiect politic, vreau să arunc țara în aer”, a subliniat șeful Executivului.