• Caitlyn Jenner susține ordinul care interzice echipelor sportive feminine cu atleți transsexuali să folosească facilitățile comitatului.
  • „Haideți să oprim acest lucru acum, cât mai putem”.
  • Jenner a fost o adversară vocală a atleților transsexuali care concurează în sporturile feminine.

Caitlyn Jenner, medaliată cu aur la Jocurile Olimpice, a declarat luni că susține ordinul unui oficial local din New York care interzice echipelor sportive feminine cu atleți transsexuali să folosească facilitățile deținute de comitat, scrie AP News.

Interdicția se aplică la peste 100 de facilități sportive din suburbiile Long Island din New York. Vorbind alături de directorul executiv al comitatului Nassau, Bruce Blakeman, la biroul său din Mineola, Jenner a declarat că permiterea sportivilor transsexuali ca ea să concureze împotriva altor femei va „ruina sportul feminin” pentru anii următori.

„Haideți să oprim acest lucru acum, cât mai putem”, a spus vedeta de televiziune, care a recunoscut că este o femeie transgender în 2015.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
MENIU A LA GREC
JOE BIDEN DECLASIFICĂ MARIJUANA
RAZBOIUL PENTRU A.I. A ÎNCEPUT

Rețeaua LGBT, un grup de susținere cu sediul în Long Island, a calificat comentariile lui Jenner drept o „contradicție derutantă” cu propria identitate de femeie transsexuală, care este „nu doar ipocrită, ci și dăunătoare” pentru comunitatea LGBTQ.

„Este descurajant să vezi cum cineva care a experimentat provocările de a fi marginalizat contribuie în mod activ la opresiunea altora din cadrul aceleiași comunități”, a declarat David Kilmnick, Președintele grupului, într-un comunicat. „Astfel de acțiuni nu fac decât să amplifice vocile intoleranței și să diminueze eforturile colective pentru o societate mai incluzivă.”

Blakeman, un republican ales în 2022, a emis în februarie un ordin executiv care cere ca orice echipă, ligă sau organizație care solicită o autorizație de la departamentul de parcuri și recreere al comitatului să „desemneze în mod expres” dacă este vorba despre sportivi de sex masculin, feminin sau mixt.

Interdicția nu se aplică echipelor masculine cu sportivi transsexuali. Ea se referă la toate facilitățile deținute de comitatul Nassau, inclusiv terenurile de fotbal, de baschet și de tenis, piscinele și patinoarele.

Jenner, în vârstă de 74 de ani, a concurat împotriva bărbaților atunci când a câștigat medalia de aur olimpică la decathlon în 1976. Ea a declarat că are o „simpatie” pentru persoanele LGBTQ și că „înțelege luptele lor”, dar a susținut că permiterea persoanelor transsexuale să concureze alături de femei ar submina câștigurile obținute de atletele feminine în cadrul titlului IX, o lege care interzice discriminarea sexuală în programele care primesc fonduri federale.

„Tot ce încerc să fac este să protejez femeile”, a declarat Jenner luni.

Jenner, o susținătoare a fostului Președinte Donald Trump, a fost o adversară vocală a atleților transsexuali care concurează în sporturile feminine. Originară din New York, ea locuiește de mult timp în zona Los Angeles și a candidat fără succes la postul de Guvernator al Californiei ca republicană în 2021.

Blakeman a argumentat că interdicția este menită atât să încurajeze fair-play-ul, cât și să protejeze fetele și femeile să nu se accidenteze dacă joacă împotriva femeilor transsexuale. Cu toate acestea, ordinul său executiv acoperă și sporturi precum înotul, gimnastica, patinajul artistic și atletismul, unde nu există contact fizic între competitori.

Uniunea pentru Libertăți Civile din New York, care a intentat procesul în numele ligii, a calificat apariția lui Jenner drept „o altă încercare rușinoasă” de a ținti și de a înjosi femeile și fetele transsexuale. Procurorul general Letitia James, o democrată, a declarat că ordinul lui Blakeman este „transfobică și discriminatorie” și încalcă legea statului.

Blakeman a intentat propriul proces prin care a cerut unei instanțe federale din New York să afirme că ordinul a fost legal.

Ordinul face parte dintr-un număr tot mai mare de restricții sportive anti-transgender impuse la nivel național. Proiecte de lege care interzic tinerilor transsexuali să participe la sport au fost adoptate în aproximativ 24 de state, deși unele au fost blocate de litigii în curs.

Citește și