• Un grup de activiști pentru climă din Italia au turnat ceea ce au descris ca fiind „un lichid negru pe bază de cărbune” în apa celebrei Fontana dei Quattro Fium.
  • „Viitorul nostru este la fel de negru ca această apă”, a declarat grupul numit Ultima Generazione, sau Ultima Generație, pe site-ul lor.
  • Fotografiile îi arată pe activiști, purtând veste portocalii, stând până la brâu în fântână.

Un grup de activiști pentru climă din Italia au turnat ceea ce au descris ca fiind „un lichid negru pe bază de cărbune” în apa celebrei Fontana dei Quattro Fiumi (Fântâna celor patru râuri) din Roma – pentru a „trage un semnal de alarmă cu privire la viitorul negru care așteaptă omenirea”, scrie CNN.

„Viitorul nostru este la fel de negru ca această apă”, a declarat grupul numit Ultima Generazione, sau Ultima Generație, pe site-ul lor. „Fără apă, nu există viață și, odată cu creșterea temperaturilor, suntem expuși la secetă, pe de o parte, și la inundații, pe de altă parte”, au adăugat ei. „Ne așteaptă ani dificili, dar dacă nu ajungem imediat la emisii zero, vor fi teribili”.

Fotografiile îi arată pe activiști, purtând veste portocalii, stând până la brâu în fântână. Aceștia au avut bannere portocalii pe care scria în italiană: „Viitorul nostru este la fel de negru ca această apă”, în timp ce mulțimea de curioși făcea poze.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

Se crede că este vorba despre același grup de activiști pentru climă care a condus proteste la alte situri istorice italiene, inclusiv la fântâna Barcaccia de la baza Treptelor Spaniole din centrul Romei, unde au turnat lichid negru în fântână pe 1 aprilie. În cadrul unor proteste similare, activiștii s-au lipit de capodoperele artei italiene în locații precum muzeele Vaticanului și galeriile Uffizi din Florența.

„Este absurd ca acest gest să vă șocheze când ne confruntăm cu o urgență de secetă care pune în criză agricultura, producția de energie”, a declarat atunci grupul despre protestul său. Membrii grupului au fost arestați de poliție și sunt acuzați de distrugerea unui monument public.

O operă de artă „iconică”

Situată în celebra piață Piazza Navona din Roma, Fântâna Fiumi a fost proiectată de sculptorul italian Gian Lorenzo Bernini în 1651.

Ministrul italian al Culturii, Gennaro Sangiuliano, a condamnat protestul activiștilor și a declarat că cei responsabili trebuie „să plătească din propriile buzunare”.

„Trebuie să înregistrăm încă o defăimare care pune în pericol frumusețea uneia dintre operele de artă emblematice ale națiunii noastre”, a declarat Sangiuliano.

„Așa cum am explicat de mai multe ori, acestea sunt acte împotriva mediului pe care ei pretind că vor să îl apere, deoarece noțiunea de peisaj include ceea ce a produs frumosul de-a lungul secolelor de istorie geniul uman”, a adăugat el.

„Experții vorbesc despre antropizarea mediului. Acum, din nou, va trebui folosită multă apă pentru a curăța și vor trebui suportate costuri pentru a restabili starea monumentului – iar (cei care vor plăti) vor fi cetățenii italieni.”

Descriind grupul ca fiind „eco-vandali”, Sangiuliano a spus: „Nu este vorba de un grup de „eco-vandali”: „Sper că Parlamentul va aproba cât mai curând posibil noi reglementări împotriva lor”.

Citește și