• Imaginea din satelit obținută de BBC pare să arate activitatea la o bază militară dezafectată situată la aproximativ 102 km de Minsk.
  • Zona a fost raportată în presa rusă ca fiind un loc care ar putea găzdui luptători Wagner.
  • BBC Verify a identificat peste 300 de structuri asemănătoare unor corturi ridicate în ultimele două săptămâni.

O nouă imagine din satelit de înaltă rezoluție obținută de BBC dezvăluie sute de noi structuri asemănătoare unor corturi în locul unei presupuse tabere Wagner din Belarus. Acest lucru vine în urma unui acord de relocare a mercenarilor Wagner și a controversatului lor lider, Evgheni Prigojin, în Belarus, în urma recentei revolte împotriva forțelor rusești, informează BBC.

Ce arată imaginea din satelit?

Imaginea din satelit pare să arate activitatea la o bază militară dezafectată situată la aproximativ 21 km de orașul Asipovichy – la aproximativ 102 km de Minsk, capitala Belarusului. Zona a fost raportată în presa rusă ca fiind un loc care ar putea găzdui luptători Wagner.

BBC Verify a identificat peste 300 de structuri asemănătoare unor corturi ridicate în ultimele două săptămâni. O imagine din satelit din 15 iunie nu arată niciuna dintre aceste structuri vizibile. Cea mai recentă imagine de înaltă rezoluție pe care am obținut-o este din 30 iunie și dezvăluie lucrările ample care se desfășoară la bază.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

Nu este posibil să se confirme că aceste noi structuri sunt destinate să găzduiască forțele Wagner, dar liderul Belarusului, Alexander Lukașenko, a fost de acord să le găzduiască. Prezența lor ar însemna că Ucraina trebuie să se preocupe acum de consolidarea frontierei sale nordice, în timp ce țările vecine din NATO, Polonia, Letonia și Lituania, sunt îngrijorate de viitoarele activități subversive pe care Wagner le-ar putea întreprinde din Belarus.

O cercetare a camerelor de chat online Telegram de către BBC Verify a dezvăluit puține indicii, deși un blogger care se identifică ca fiind un luptător Wagner din Belarus spune că grupul „continuă să lucreze”. Imediat după revoltă, se crede că mulți dintre ei s-au întors la bazele lor din părțile ocupate de Rusia din estul Ucrainei.

De ce contează grupul Wagner?

În decurs de doar câteva ore, la 24 iunie, Wagner a preluat controlul asupra unui întreg oraș rusesc, Rostov pe Don. Apoi au trimis un convoi puternic înarmat spre nord, oprindu-se la doar 200 km de Moscova, doborând avioane militare rusești pe drum.

A fost cea mai serioasă provocare de până acum la adresa regimului președintelui Putin, chiar dacă, așa cum susține liderul Wagner, Evgheni Prigojin, nu a fost intenționat să fie așa. Pe scurt, a fost aproape de a declanșa ceea ce ar fi putut fi un război civil catastrofal într-o țară cu cel mai mare arsenal de focoase nucleare din lume.

Citește și