• Un site care preia carta grafică a site-urilor guvernamentale spune că „recrutează” soldați pentru război.
  • Ambasada Franței la București transmite că nu există o decizie de a trimite trupe.
  • Platforme pro-ruse răspândesc această dezinformare pe rețelele sociale.

Războiul informațional împotrivă Franței continuă. Ministerul Apărării a fost nevoit să dezmintă pe pagina să oficială că ar face recrutări pentru războiul din Ucraina. Așa zisul site de recrutare reproduce carta grafică a site-urilor guvernamentale, pentru a da acestei dezinformări o cât mai mare credibilitate.

Emmanuel Macron a spus în repetate rânduri că Franța este ținta principala a ciberatacurilor rusești.

Cât de credibilă este această falsă recrutare pentru a înfuria Ministerul Apărării

Ca orice dezinformare care vrea să reușească, ea pleacă de la câteva elemente de adevăr – faptul că președintele a declarat că nu exclude opțiunea trimiterii de trupe la sol în Ucraina. De aici, fiecare își poate imagina orice, și daca situl peste care dai imită perfect vizualul Ministerului, poți ușor cădea în capcana.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

A existat chiar un tweet al unei deputate din partidul lui Melenchon, La France Insoumise, care se revoltă că tinerii francezi pot fi trimiși la moarte pe sume de nimic, ceea ce acredita ideea că anunțul este real.

Dezmințiri au fost trimise și de Ambasada Frantei la București, privind implicarea directă la sol. Este tot o campanie de dezinformare?

Exact asta spune comunicatul Ambasadei care se referă la preluarea trunchiată a unui articol din Le Monde în presa din România și Moldova și răspândită larg de platforme pro ruse pe rețelele de socializare. Este vorba despre antrenamente pe care le face armata franceză în Franța în condiții identice cu cele din tranșee. Ambasada precizează că nu exista nici o decizie privind trimiterea trupelor în Ucraina și noi am discutat de multe ori despre diferență între „nu excludem nici o posoibilitate“, care este un discurs de disuasiune, și afirmația că Franța trimite trupe la sol.

Citește și