• Putin spune că Rusia nu va ataca nicio țară NATO, dar forțele ruse vor doborî toate avioanele F-16.
  • Președintele rus avertizează că aeronavele F-16 nu vor schimba cu nimic situația de pe frontul din Ucraina.
  • Declarațiile lui Putin au venit după comentariile din aceeași zi a Ministrului ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, care a spus că astfel de aeronave vor sosi în Ucraina în lunile următoare.

Rusia nu va ținti nicio țară NATO și nu va ataca Polonia, țările baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul va livra Ucrainei avioane F-16, atunci ele vor fi doborâte de forțele ruse, a declarat Putin, conform Reuters.

Invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022 a determinat cea mai profundă criza în relațiile Rusiei cu Occidentul de la Criza Rachetelor Cubaneze din 1962.  

Adresându-se forțelor aeriene ruse, Putin a spus că Alianța Militară Occidentală condusă de SUA s-a extins înspre est, spre Rusia, de la căderea Uniunii Sovietice în 1991, dar că Moscova nu are niciun plan de a ataca un stat NATO.

Recomandări

AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
VICTORIE PENTRU ALCARAZ LA MADRID
BENEFICIILE URCATULUI PE SCĂRI
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?
AZI FACI SPORT ÎN PARCUL COPIILOR

„Nu avem intenții de agresiune asupra acestor state”, a spus Putin, potrivit unui transcript publicat de Kremlin joi.

„Ideea că vom ataca o altă țară – Polonia, țările baltice sau Cehia este un nonsens complet. Sunt doar prostii”.

Kremlinul – care acuză SUA că se luptă cu Rusia prin sprijinul financiar, armele și serviciile acordate Ucrainiei – spune că relațiile cu Washingtonul nu au fost niciodată mai proaste.

Întrebat despre avioanele F-16 pe care Occidentul a promis că le va trimite Ucrainei, Putin a răspuns că astfel de aeronave nu vor schimba situația în Ucraina: „Dacă trimit F-16 – și vorbesc despre asta deja și aparent, antrenează piloți – nu va schimba cu nimic situația de pe frontul din Ucraina. Vom distruge aeronavele la fel cum distrugem tancurile, vehiculele blindate și alte echipamente, inclusive lansatoare multiple de rachete”.

Putin a spus că F-16 ar putea transporta și arme nucleare.

„Desigur, dacă vor fi folosite de pe aerodromuri din țări terțe, ele devin pentru noi ținte legitime, oriunde s-ar afla”, a spus Putin.

Declarațiile lui Putin au venit după comentariile din aceeași zi a Ministrului ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, care a spus că astfel de aeronave vor sosi în Ucraina în lunile următoare.

Ucraina, care luptă de peste 2 ani în războiul lui Putin, a solicitat avioane F-16 multe luni la rând. Belgia, Danemarca, Norvegia și Țările de Jos se numără printre țările care au promis să doneze Ucrainei aeronave F-16. Mai multe țări au promis să-i învețe pe piloții ucraineni să le manevreze.

Citește și