• Președintele SUA încerca să-l complimenteze Rob Kearney pentru realizările sale sportive în timp ce se afla în Irlanda.
  • lack and Tans au fost o unitate auxiliară a forțelor de securitate britanice care au luptat împotriva rebelilor IRA în războiul lor de independență.
  • „Cel mai grozav cadou pe care Irlanda l-a dorit de la Joe Biden a fost o gafă”, a scris comediantul Oliver Callan pe Twitter.

Joe Biden a reușit să abordeze cu atenție sensibilitățile politice istorice și actuale în prima parte a călătoriei sale pe insula Irlanda săptămâna aceasta, marcând 25 de ani de când Acordul de Vinerea Mare, intermediat de SUA, a încercat să asigure pacea durabilă pentru Irlanda de Nord, scrie Politico.

La scurt timp după ce a traversat miercuri din acea regiune a Regatului Unit în Republica Irlanda, președintele SUA a făcut o gafă majoră: a confundat echipa de rugby a Noii Zeelande „All Blacks” cu faimoasa unitate militară britanică „Black and Tans” care a luptat cu irlandezii. Armata Republicană acum un secol.

La sfârșitul unui discurs divagator într-un pub miercuri seară, Biden – flancat de ministrul irlandez de externe Micheál Martin și de jucătorul de rugby Rob Kearney – a încercat să aducă un compliment uneia dintre cele mai mari realizări sportive ale lui Kearney. Atunci ar fi momentul în care echipa de rugby a Irlandei a învins Noua Zeelandă pentru prima dată în 111 ani, în noiembrie 2016 la Chicago. Echipa Noii Zeelande se numește All Blacks, în referire la uniformele lor. Problema este că Biden a lăsat să scape o referință care ar putea reflecta afinitatea lui cu istoria rebelilor irlandezi.

Recomandări

TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
TEMPERATURI RECORD ÎN INDIA
MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
O LUNĂ DE SCHENGEN

„Este un jucător al naibii de rugby și i-a învins pe Black and Tans”, a spus Joe Biden. Black and Tans au fost o unitate auxiliară a forțelor de securitate britanice care au luptat împotriva rebelilor IRA în războiul lor de independență din 1919-21 față de Marea Britanie. Numele lor reflecta culorile improvizate și inconsistente ale uniformelor lor.

Acoperirea neîncetat pro-Biden de la postul de stat RTÉ, care și-a televizat discursul în direct, nu a recunoscut greșeala. Aprobarea comentatorului? „Ei bine, ăla este Joe Biden: puțin sentimental, puțin sclipitor, dar un tip complet decent și un prieten grozav al Irlandei. Călătoria a început excelent.”

Dar gafa și „Rob Kearney” au explodat pe rețelele de socializare din Irlanda. Unii au enumerat realizările în carieră ale fundașului de rugby retras, inclusiv, cel mai faimos, înfrângerea cu o singură mână a forțelor britanice în urmă cu un secol.

„Cel mai grozav cadou pe care Irlanda l-a dorit de la Joe Biden a fost o gafă”, a scris comediantul Oliver Callan pe Twitter.

Citește și