• „Bulgaria și România au muncit din greu în acest sens”, a declarat ministrul german de externe.
  • Ministrul de externe a subliniat că lupta împotriva migrației ilegale rămâne o prioritate cheie pentru Bulgaria.
  • Premierul Marcel Ciolacu a sugerat că Austria ar trebui să ia în considerare părăsirea Schengen.

Germania a cerut celorlalte state membre Schengen să accepte România și Bulgaria în spațiul de liberă circulație. „Bulgaria și România au muncit din greu în acest sens. Iar acum este rândul țărilor din spațiul Schengen să se țină de cuvânt și să accepte cele două țări”, a declarat ministrul german de externe, Annalena Baerbock. Scopul celor două țări este de a intra în Schengen până la sfârșitul anului, dar până acum nu există semnale că acest lucru se poate întâmpla.

„Mulțumesc Germaniei pentru sprijinul său fără echivoc pentru aderarea Bulgariei la Schengen fără alte amânări. Germania este aliatul nostru de încredere și partener de lungă durată, iar sprijinul său pentru Schengen în acest moment cheie este esențial”, a spus Maria Gabriel.

Ministrul de externe a subliniat că lupta împotriva migrației ilegale rămâne o prioritate cheie pentru Bulgaria, iar țara „sprijină eforturile pentru a stabili un sistem de migrație și azil eficiente, echitabile și funcționale în cadrul UE”.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Austria își condiționează dreptul de veto asupra celor două țări balcanice de necesitatea unei reforme cuprinzătoare a Schengen, asupra căreia nu există în prezent un acord. Premierul Marcel Ciolacu a sugerat că Austria ar trebui să ia în considerare părăsirea Schengen, iar PPE ar trebui să excludă partidul cancelarului austriac Karl Nehammer. În afara de asta, România a pus pe masă și posibilitatea ca Bulgaria și România să fie separate în drumul lor către Schengen. Annalena Baerbock a vorbit și de sprijinul oferit Ucrainei de către Bulgaria. „Mă bucur să subliniez că solidaritatea nu este doar un cuvânt pentru Bulgaria și că țara oferă asistență Ucrainei”, a subliniat ministrul german. Ea a adăugat că Bulgaria se numără printre țările care continuă să mențină funcționarea coridorului ucrainean de export de cereale, împreună cu Grecia și România.

Expert în relații internaționale: „Poziția Germaniei a fost una de susținere a intrării României în spațiul Schengen de anul trecut”

„Poziția Germaniei a fost una de susținere a intrării României în spațiul Schengen încă de anul trecut. Din păcate, nu va ajuta absolut deloc. Nici măcar poziția președintelui, care este într-o opoziție cu guvernul federal. Van der Bellen, ecologist în tinerețe, a câștigat mandatul de președinte independent și președinția austriacă nu are nicio putere, este mai degrabă o funcție de reprezentare și nu are putere de decizie. Decizia o ia cabinetul. Poziția Austriei nu s-a schimbat în privința României”, a declarat Miroslav Tașcu Stavre, expert în relații internaționale, la Aleph News.

Citește și