• Clauza privind alocarea a 2% din PIB pentru apărare a fost eliminată brusc, miercuri, din proiectul legii bugetului finanţelor publice.
  • NATO insistă de mulţi ani ca fiecare stat membru să aloce 2% din PIB pentru cheltuieli în materie de apărare.
  • Guvernul Angela Merkel respingea această condiţie, dar cancelarul Olaf Scholz acceptase ideea pe 27 februarie 2022.

Guvernul Germaniei a retras din proiectul bugetar o clauză privind alocarea a 2% din PIB pentru apărare în fiecare an, refuzând să se conformeze cerinţelor Alianţei Nord-Atlantice, afirmă surse politice de la Berlin.

Clauza privind alocarea a 2% din PIB pentru apărare a fost eliminată brusc, miercuri, din proiectul legii bugetului finanţelor publice, au declarat oficiali de la Berlin, sub protecţia anonimatului, conform agenţiei Reuters.

În acest context, Guvernul Germaniei ar urma să menţină obiectivul de atingere a ţintei de 2% din PIB pentru apărare într-un termen de cinci ani.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

La nivel oficial, Guvernul de la Berlin nu a făcut niciun comentariu pe această temă. Alianţa Nord-Atlantică insistă de mulţi ani, la solicitarea SUA, ca fiecare stat membru să aloce 2% din PIB pentru cheltuieli în materie de apărare.

Guvernul Angela Merkel respingea această condiţie, dar cancelarul Olaf Scholz acceptase ideea pe 27 februarie 2022, la doar câteva zile după lansarea invaziei militare ruse în Ucraina.

Citește și: