• Germania se confruntă cu o penurie de gaz rusesc și de energie nucleară franceză.
  • Ministrul Economiei și Energiei, Robert Habeck, a confirmat că țara va menține în funcțiune două dintre cele trei centrale nucleare rămase în timpul iernii.
  • Partidele de opoziție din Germania au îndemnat guvernul să mențină în funcțiune toate centralele nucleare.

Germania a fost nevoită să își amâne anul acesta ieșirea planificată de la energia nucleară, în condițiile în care lipsa gazului rusesc și a energiei nucleare franceze alimentează o criză energetică iminentă pe timp de iarnă în Uniunea Europeană.

Două dintre cele trei centrale nucleare rămase vor fi puse în funcțiune până la jumătatea lunii aprilie, într-o măsură necesară pentru a limita riscul de penurie de energie electrică în rețeaua electrică din sudul Germaniei.

Situația din Franța nu este bună și a evoluat mult mai rău decât s-a prognozat de fapt în ultimele săptămâni, a declarat ministrul economiei și energiei, Robert Habeck.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

Partidul său, Verzii, se opune de mult timp energiei nucleare, dar ministrul a declarat că datele privind testele de rezistență ale furnizorilor de energie nucleară din Franța sugerează că penuria de energie ar putea fi mai gravă decât se aștepta în această iarnă.

În aprilie, Sky News a raportat că Franța a scos din funcțiune jumătate din reactoarele sale nucleare, fie din cauza întreținerii de rutină, fie din cauza unor defecte de fisurare.

Măsurile luate de Germania pentru această iarnă

Germania se străduiește să mențină lumina aprinsă și casele calde în această iarnă, alături de alte țări europene care se confruntă cu Rusia, care a comprimat și, în cele din urmă, a oprit fluxurile de gaze în timp ce poartă război în Ucraina.

Marți au fost descoperite scurgeri neobișnuite la două conducte submarine de gaze naturale, Nord Stream 1 și 2, care circulă din Rusia spre Germania, în urma unor explozii în Marea Baltică.

Presupusul act de sabotaj a sporit temerile privind vulnerabilitatea aprovizionării cu energie a Europei.
Reactoarele din sudul țării, Isar 2 din Bavaria și Neckarwestheim, la nord de Stuttgart, vor rămâne deschise pe timpul iernii, în timp ce oficialii intenționează să închidă cea de-a treia centrală rămasă, Emsland, în landul Saxonia Inferioară din nordul Germaniei, la sfârșitul anului, așa cum era programat.

Decizia anulează temporar planul de lungă durată al Germaniei de a-și închide centralele nucleare înainte de sfârșitul anului.

În urma dezastrului nuclear de la Fukushima din 2011 din Japonia și a demonstrațiilor antinucleare ulterioare din Germania, cancelarul de atunci, Angela Merkel, a ordonat retragerea Germaniei din domeniul nuclear, care generează energie electrică fără emisiile de încălzire a climei generate de arderea combustibililor fosili.

Partidele de opoziție din Germania au îndemnat guvernul să mențină în funcțiune toate centralele nucleare, iar unii parlamentari au sugerat redeschiderea celor deja închise și construirea de noi reactoare.