• Rachetele rusești au străpuns clădiri din orașul Sloviansk.
  • Două persoane aflate în mașinile lor au fost ucise.
  • Tancurile au fost promise Kievului la începutul acestui an.

Germania și Marea Britanie au livrat tancuri grele occidentale Ucrainei, au anunțat luni oficialii, oferind o infuzie cheie de putere de foc blindată care va ajuta Kievul în lupta împotriva trupelor rusești invadatoare, scrie The Defense Post.

Tancurile – aflate de mult timp pe lista de dorințe a Ucrainei în materie de echipament militar – au fost promise Kievului la începutul acestui an și au sosit la timp pentru o așteptată ofensivă de primăvară a forțelor ucrainene.

În timp ce Ucraina câștigă putere de foc convențională, Kremlinul a promis că va da curs unui plan anunțat de președintele Vladimir Putin de a desfășura arme nucleare tactice în Belarusul vecin, o inițiativă care a stârnit numeroase critici.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni jurnaliștilor că Berlinul a furnizat tancuri de luptă Leopard foarte moderne” Kievului, ministerul apărării afirmând ulterior că au fost livrate 18. Tancurile noastre au ajuns în mâinile prietenilor noștri ucraineni așa cum am promis și la timp”, a declarat ministrul german al apărării Boris Pistorius. Acestora li s-au alăturat tancuri Challenger din Marea Britanie, a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului Apărării de la Kiev.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiy Reznikov, declarase anterior că a inspectat o nouă completare” a forțelor țării – tancuri Challenger, precum și vehicule de luptă de infanterie Marder din Germania, plus camioane blindate Cougar și transportoare blindate de trupe Stryker din Statele Unite.

Cu un an în urmă, nimeni nu s-ar fi gândit că sprijinul partenerilor noștri va fi atât de puternic”, a declarat Reznikov pe Facebook. La Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că criticile occidentale la adresa anunțului lui Putin privind armele nucleare tactice nu pot influența planurile rusești”.

Citește și: