- Până în prezent, doar Marea Britanie a promis că va furniza tancuri Leopard.
- O sursă guvernamentală germană de rang înalt a declarat pentru BBC că rapoartele privind un blocaj între Berlin și Washington cu privire la tancuri au fost exagerate.
- Cererile Kievului pentru tancuri devin din ce în ce mai urgente.
Germania va trimite tancuri de luptă în Ucraina doar dacă și SUA vor face același lucru, sugerează mai multe rapoarte. Cancelarul Olaf Scholz se află sub o presiune internațională și internă din ce în ce mai mare pentru a furniza tancuri Leopard 2 construite în Germania sau cel puțin pentru a aproba livrarea acestora de către țări terțe.
Atât Polonia, cât și Finlanda au promis să trimită Leopard – dar au nevoie de permisiunea Germaniei pentru a face acest lucru. Berlinul este încă în discuții cu SUA cu privire la poziția sa oficială.
Mulți se așteaptă ca un anunț să fie făcut în urma unei reuniuni a aliaților occidentali ai Ucrainei care va avea loc mâine la baza militară americană de la Ramstein, în sud-vestul Germaniei. Rapoartele sugerează că Scholz va da undă verde doar dacă președintele american Joe Biden va fi de acord să furnizeze tancuri americane Abrams.
Cu toate acestea, principalul consilier pe probleme de securitate al Pentagonului, Colin Kahl, a declarat joi seara târziu că SUA nu sunt pregătite să satisfacă cererile Kievului pentru tancuri. „Tancul Abrams este un echipament foarte complicat. Este scump. Este greu de antrenat pe el. Are un motor cu reacție”, a declarat Kahl.
O sursă guvernamentală germană de rang înalt a declarat pentru BBC că rapoartele privind un blocaj între Berlin și Washington cu privire la tancuri au fost exagerate, dar acestea provoacă îngrijorare în rândul aliaților occidentali ai Ucrainei.
Furnizarea de tancuri de luptă occidentale – în număr suficient – este considerată în general ca fiind crucială pentru ca Ucraina să învingă Rusia sau, cel puțin, să se apere împotriva ofensivei anticipate de primăvară a președintelui rus Vladimir Putin.
Cu toate acestea, până în prezent, doar Marea Britanie a promis că le va furniza. Alte țări, inclusiv Germania, Franța și SUA, au trimis sau au promis să trimită vehicule blindate, precum și sisteme de apărare aeriană și alte echipamente grele. Între timp, cererile Kievului pentru tancuri devin din ce în ce mai urgente.