Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare, anunță că mai puţin de un sfert din populaţie va fi vaccinată până la sfârşitul lunii martie.

Mai puţin de jumătate din populaţia ţării va putea fi vaccinată până la sfârşitul lunii martie, a spus, miercuri, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, care a spus şi că, cel mai probabil, etapa a treia va începe în aprilie.

Întrebat câte persoane estimează că vor fi vaccinate până la startul următoarei etape de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă a spus, în conferinţă de presă, că etapa a treia probabil va începe în luna aprilie, iar mai multe date vor fi pune la dispoziţie spre sfârşitul lunii februarie sau începutul lunii martie, în momentul în care CNCAV va avea acces la noile calendare de livrare, pentru al doilea trimestru al anului.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

În baza acestor calendare de livrare ne putem face un plan de acţiune referitor la numărul de centre şi cabinete de vaccinare care vor fi deschise, cât să acoperim necesarul persoanelor care se vor programa. De asemenea, referitor la procentul de persoane vulnerabile care vor fi vaccinate până la sfârşitul primului trimetru, până în luna martie inclusiv, probabil că raportul va fi estimat la 70 – 75% raportat la 30 – 35%”, a spus Gheorghiţă.

Întrebat cât din cele 4-5 milioane de persoane din etapa a doua, estimează că se vor vaccina până să înceapă etapa a treia, Gheorghiţă a spus că până la sfârşitul lunii martie, conform numărului de doze disponibile, România ar putea vaccina circa 1,4 milioane de persoane cu prima doză şi aproximativ un milion cu doza a doua.

Vorbim de numărul total al persoanelor, incluzând şi etapa 1, adică mai puţin de un sfert (din populaţie – n.r.). Etapa a doua a continua în paralel cu etapa a treia de vaccinare, având în vedere că estimăm autorizarea noilor tipuri de vaccinuri care vor fi administrate cu o singur doză şi vor avea recomandare la populaţia tânără, fără boli cronice”, a precizat Gheorghiţă.

Acesta a afimat că important rămâne ca în perioada următoare să se respecte principiul de 75% locuri disponibile pentru populaţia vulnerabilă şi 25% persoane care deservesc activităţi esenţiale, astfel încât să se ofere şanse reale persoanelor vulnerabile de a se programa şi de a fi vaccinate.