• Meloni a anunțat planul său pentru Africa la scurt timp după ce guvernul său de extremă dreapta a preluat mandatul în octombrie 2022.
  • Așa-numitul plan Mattei, numit după Enrico Mattei, fondatorul companiei petroliere Eni, va fi prezentat luni, la Rom.
  • Atât de importantă este inițiativa pentru Meloni, încât biroul său va fi însărcinat cu executarea planului.

Prim-ministrul italian, Giorgia Meloni, este pe cale să anunțe marele său plan pentru Italia în Africa, încercând să poziționeze țara sa în fruntea cooperării europene pe continentul african în schimbul reducerii migrației ilegale, scrie The Guardian.

Așa-numitul plan Mattei, numit după Enrico Mattei, fondatorul companiei petroliere Eni, va fi prezentat luni, la Roma, în fața unei serii de lideri din Africa și din Europa, printre care și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Meloni a anunțat planul său pentru Africa la scurt timp după ce guvernul său de extremă dreapta a preluat mandatul în octombrie 2022, având ca obiectiv principal transformarea Italiei într-un centru energetic, în contextul în care Europa se înțărca de gazul rusesc.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
OLIVIA RODRIGO NU MAI CÂNTĂ ÎN UK
CE SERIAL PĂRĂSEȘTE JENNA ORTEGA?
BEYONCE INTRĂ ÎN DICȚIONAR
JOE BIDEN TESTEAZĂ CHATGPT

Deși detaliile privind domeniul de aplicare mai larg al planului au fost până acum puține, un proiect de decret aprobat în noiembrie prevede că Italia adoptă ceea ce Meloni a descris ca fiind o abordare „non-predatorie” pentru a ajuta țările africane în domenii precum educația, sănătatea, exporturile și infrastructura.
O prioritate pentru Meloni, în schimbul ajutorului acordat economiilor africane pentru a prospera, este oprirea fluxului de migranți din Africa, o promisiune electorală pe care nu a reușit până acum să o respecte.

Atât de importantă este inițiativa pentru Meloni, încât biroul său va fi însărcinat cu executarea planului. De asemenea, Meloni a luat măsura neobișnuită de a găzdui summitul în Palazzo Madama, sediul Senatului italian, o măsură criticată de partidele de opoziție care au acuzat-o că a „confiscat” clădirea.

Citește și