- 30 octombrie 2015, tragedia de la Colectiv a zguduit o țară întreagă. În urma tragediei 65 de tineri și-au pierdut viața
- Din cauza protestelor Guvernul Ponta și-a dat demisia pe 4 noiembrie 2015
- Incendiul de la Maternitatea Giulești a avut loc pe 16 august 2010. Tragedia de la Giulești a luat 6 vieți
Incendiul de la Terapia Intensivă Piatra-Neamț redeschide răni adânci și frustrări vechi. Acum două săptămâni s-au împlinit cinci ani de la tragedia din clubul Colectiv. 153 de secunde a durat incendiul care a schimbat o generație. Focul a luat atunci 65 de vieți.
27 de tineri au murit în seara tragediei. Încă 37, în săptămânile ce au urmat, din cauza arsurilor sau a infecțiilor nosocomiale din spitale. A 65-a victimă a tragediei și-a luat viața la un an și nouă luni după incendiu.
În zilele care au urmat dramei naționale, zeci de mii de oameni au umplut străzile din București și din marile orașe în semn de protest față de autoritățile nepăsătoare în fața unui sistem sanitar bolnav. În scurt timp, premierul de atunci Victor Ponta și guvernul lui demisionau.
România, anul 2020. Nimeni nu a fost tras la răspundere pentru viețile pierdute. Și niciun ministru nu a învățat ce are de făcut. Supraviețuitorii din Colectiv spuneau luna trecută că spitalele încă nu înseamnă salvare.
„Nu au învățat nimic de la Colectiv. Autoritățile nu sunt nici acum pregătite pentru așa ceva. Principala cauza de deces din spital a fost sepsisul, infecțiile, nosocomiale. Autoritățile ştiau de ele, dar nu au făcut nimic că să previna acele morți”, a spus Adrian Albu, un supravieţuitor de la Colectiv.
Cu cinci ani înainte de Colectiv, alt incendiu arăta că statul are multe de făcut în domeniul sănătății. Șase bebeluși au pierit din cauza focului izbucnit în salonul de terapie intensivă de la materinitatea Giulești. Flăcările au plecat de la un ștecher și o priză defecte.
Abia cinci ani mai târziu, pe 2 aprilie 2015, Curtea de Apel a venit cu condamnări. Trei persoane au fost trase la răspundere. O asistentă, șeful secției de ATI și un electrician. Cea mai mare pedeapsă a fost de doi ani și două luni. 4.300.000 de euro au fost stabilite ca despăgubiri pentru familiile care și-au pierdut pruncii.
Adrian Albu: „De data asta s-a întâmplat într-un spital, se poate întâmpla într-o școală”
„De data asta s-a întâmplat într-un spital, se poate întâmpla într-o școală. Imaginați-vă ce-ar fi fost dacă se întâmpla într-o școală. (…) În primul rând, este o lipsă crasă de responsabilitate a managementului,” a spus Adrian Albu despre incendiul de la Piatra Neamț.
Adrian Albu a vorbit despre problemele sistemului medical din România când vine vorba despre transportul pacienților.
„Problema în România este că transportul medical se face cu mașini și aeronave care sunt înmatriculate militar. Cu mașinile nu este o așa mare problemă, dar cu avioanele este, pentru că nu pot părăsi spațiul aerian fără o autorizație de survol.”
De asemenea, el a mai subliniat că toate spitalele din țară ar trebui să aibă aviz de siguranță la incendiu.
„Pentru că noi nu construim spitale noi ar trebui să ne ocupăm măcare de cele actuale, să le refacem. Primul lucru pe care ar trebui să-l facem e siguranța la incendiu. Dacă dintr-un club poți ieși, un om care este intubat nu are cum să se ridice din pat să fugă.”