• Ordonanţa de Urgenţă pentru intervenţia imediată în cazul urşilor a fost aprobată miercuri, în şedinţa de Guvern.
  • Premierul Florin Cîţu a spus că soluţia e pe termen scurt şi aşteaptă o strategie.
  • Ministrul mediului, Tanczos Barna, a precizat că primarul sau viceprimarul vor decide cum va fi îndepărtat ursul.

A fost aprobată în şedinţa de Guvern de azi ordonanţa de urgenţă cu privire la aprobarea metodelor de intervenţie imediată în cazul urşilor bruni, a anunţat premierul într-un briefing de presă.

Dincolo de ordonanţă, Florin Cîţu a spus că a transmis nevoia unei strategii prin care să fie controlată populaţia de urşi.

„Această ordonanţă este o măsură care vine pe termen scurt, pentru a rezolva o problemă pe termen scurt, dar este responsabilitatea Ministerului Mediului să vină cu această strategie de control al populaţiei de urşi pe termen lung şi înţeleg că avem deja un proiect şi am putea avea această strategie implementată şi cu măsuri în cel mult un an de zile”, a afirmat Cîţu.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

În cazul urşilor agresivi se va putea interveni imediat, iar în cazul celorlaţi intervenţia va fi graduală, existând posibilitatea să foe alungaţi, tranchilizaţi şi împuşcaţi.

Ministrul mediului, despre împușcarea urșilor: Veste bună!

„Veste bună! Guvernul a aprobat ordonanța de urgență care reglementează măsurile de protecție împotriva urșilor. Conform actului normativ, în cadrul fiecărei unitate administrativ teritorială se va constitui o echipă de intervenție imediată care este condusă de primar sau de viceprimar. Ei sunt persoanele care, conform legii, în baza expertizei profesionale, decid asupra modului de intervenție imediată care poate fi de trei tipuri: alungarea, tranchilizarea și relocarea, eutanasierea sau împușcarea ursului”, a scris ministrul mediului, pe Facebook.

„Sunt ferm convins că nu noi din București trebuie să decidem care este ursul de care se teme o localitate întreagă, ci tocmai din aceste considerente am descentralizat procedura decizională: primarul sau viceprimarul, cunoscând circumstanțele locale, analizând expertiza profesională și gradul de risc, va decide prin ce mijloc să fie îndepărtat ursul. Totodată, actul normativ aprobat astăzi asigură o bază legală pentru ca primarii să își poată apăra comunitatea de pericol în condițiile legii, fără frică”, a completat Tánczos Barna.