- Până la anunțul lui Trump, comunitatea internațională a fost în mare parte unită în a nu recunoaște oficial poziția Israelului.
- Guvernul precedent, condus de fostul premier al coaliției Scott Morrison, a recunoscut Ierusalimul de Vest drept capitală israeliană în 2018.
- Orașul găzduiește locuri profund sfinte pentru evrei, musulmani și creștini.
Guvernul australian a revenit asupra unei decizii a predecesorului său de a recunoaște Ierusalimul de Vest drept capitală a Israelului, ceea ce a provocat o mustrare din partea guvernului israelian.
Advertisment
Ministrul australian de externe, Penny Wong, a reafirmat „poziția anterioară și de lungă durată” a Canberrei cu privire la Israel, în cadrul unei ședințe de informare de marți, subliniind sprijinul de neclintit al noului guvern laburist atât pentru Israel, cât și pentru poporul palestinian.
„Australia este angajată în favoarea unei soluții cu două state, în care Israelul și un viitor stat palestinian coexistă, în pace și securitate, în cadrul unor granițe recunoscute la nivel internațional”, a declarat Wong. „Nu vom susține o abordare care subminează această perspectivă”. Guvernul precedent, condus de fostul premier al coaliției Scott Morrison, a recunoscut Ierusalimul de Vest drept capitală israeliană în 2018, în urma unui anunț făcut de fostul președinte american Donald Trump.
Recomandări
în 2017, Trump a răsturnat șapte decenii de politică externă americană, declarând că Statele Unite consideră Ierusalimul drept capitala Israelului. În anul următor, SUA și-a mutat ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim. Premierul israelian Yair Lapid a declarat că decizia Australiei de a reveni marți la poziția sa anterioară a fost un „răspuns pripit la un raport incorect din mass-media”.
„Având în vedere modul în care a fost luată această decizie în Australia, ca un răspuns pripit la un raport incorect din mass-media, nu putem decât să sperăm că guvernul australian gestionează alte chestiuni cu mai multă seriozitate și profesionalism”, a declarat Lapid într-o declarație, fără a detalia „raportul incorect”. Ministerul israelian de Externe l-a convocat, de asemenea, pe ambasadorul Australiei în Israel.
Înainte de anunțul lui Trump, liderii succesivi ai SUA au rezistat să facă vreo proclamație pe această temă înainte de rezolvarea conflictului israeliano-palestinian. Decizia lui Trump a atras condamnarea liderilor mondiali și a trimis unde de șoc în lumea musulmană. Atât israelienii, cât și palestinienii revendică orașul sfânt ca fiind capitala lor. Decizia lui Morrison de a urma exemplul lui Trump a stârnit, de asemenea, indignare, iar marți Wong și-a cerut scuze pentru orice suferință provocată.
„Regret că decizia domnului Morrison de a face politică a dus la schimbarea poziției Australiei și la suferința pe care aceste schimbări au provocat-o multor oameni din comunitatea australiană care țin foarte mult la această problemă”, a declarat Wong. Împărțirea Ierusalimului în Est și Vest datează de la acordul de armistițiu din 1949, care a pus capăt luptelor dintre Israel și puterile arabe și a lăsat orașul divizat.
Ierusalimul de Vest era în mâinile Israelului, iar Ierusalimul de Est era controlat de Iordania. Un plan al Organizației Națiunilor Unite din 1947 de împărțire a Palestinei în două, creând un stat evreiesc și un stat arab, prevăzuse Ierusalimul ca un „corpus separatum” administrat la nivel internațional, separat de cele două state. În 1967, Israelul a capturat Ierusalimul de Est în Războiul de Șase Zile. Acesta a extins granițele municipale ale orașului și a declarat întregul oraș drept capitala unificată a Israelului.
Până la anunțul lui Trump, comunitatea internațională a fost în mare parte unită în a nu recunoaște oficial poziția Israelului, declarând în schimb că doar un acord negociat între cele două părți ar putea determina statutul final al orașului. Orașul găzduiește locuri profund sfinte pentru evrei, musulmani și creștini. Problema a fost atât de spinoasă încât negocierile dintre israelieni și palestinieni au lăsat chestiunea Ierusalimului pentru etapele finale ale oricărui acord de pace.
Partenerii noștri