- Deputații opoziției daneze au solicitat guvernului să dezgroape milioanele de nurci care au fost îngropate în morminte comune.
- Danemarca a ucis circa 17 milioane de nurci, din ferme, după ce a fost descoperită o mutație a virusului SARS-CoV-2.
Deputații danezi din opoziție au cerut guvernului să scoată milioanele de nurci îngropate în cele două gropi comune. Aceștia susțin că aceste gropi comune din Iutlanda pot avea urmări drastice în privința răspândirii virusului SARS-CoV-2. Una dintre aceste gropi este situată lângă un lac în care oamenii se scaldă, iar cealaltă este foarte aproape de o sursă de apă potabilă, potrivit BBC.
Advertisment
Danemarca a ucis circa 17 milioane de nurci, din ferme, după ce guvernul danez a anunțat că a fost înregistrată o mutație de coronavirus la această specie care a generat teama că s-ar putea transmite la oameni. Această măsură a devastat industria daneză a blănurilor din Danemarca, cea mai mare din Uniunea Europeană.
Noul ministru al Agriculturii susține ideea exhumării
Decizia de înmormântare a fost considerată ilegală. Noul ministru al Agriculturii, Rasmus Prehn, a declarat, vineri, că susține ideea exhumării nurcilor și incinerării acestora. Dar acest proces ar necesita aprobarea agenției pentru protecția mediului, a adăugat el.
Recomandări
Predecesorul său, Mogens Jensen, și-a dat demisia săptămâna trecută, ca urmare a criticilor primite după uciderea în masă a acesto animale. Unii experți din Justiție au afirmat că guvernul a continuat să îngroape nurcile fără a avea o evaluare a impactului asupra mediului.
„Un caz plin de erori și ilegalități”
Ministrul Mediului, Lea Wermelin, a recunoscut, vineri, în Parlament, că această îngroparea în masă a nurcilor nu a fost cea mai bună metodă și că o variantă mai bună ar fi fost incinerarea lor. Purtătorul de cuvânt al liberalilor, Thomas Danielsen, a declarat că „acesta este un caz plin de erori și ilegalități”.
Un deputat al Partidului Popular Socialist (SF) pentru Iutlanda de Vest, Signe Munk, a numit nurca îngropată drept „o bombă ecologică” și a spus că „nurca trebuie înlăturată”.
Danemarca are aproximativ 1.100 de ferme de nurci și până în prezent nu s-a decis niciun acord de compensație. Această sector numără aproximativ 6.000 de angați și produce din exporturile blănurilor 800 de milioane de euro anual.
Partenerii noștri