• Guvernul olandeza demisionat după o erori a autorităților fiscale, care a „vânat” în mod eronat aproximativ 20.000 de familii.
  • Unii oameni au ajuns aproape la faliment sau au fost forțați să se mute din case din cauza unor pretenții de zeci de mii de euro din partea autorităților fiscale.
  • Presupusa fraudă consta în completarea incorectă a unui formular sau în lipsa unei semnături.

UPDATE 15.01.2021, ora 15:00. Guvernul Olandei a demisionat. 20.000 de familii au fost acuzate pe nedrept de fraudă. A fost un scandal uriaș în Olanda. Multe familii s-au îndatorat după ce Fiscul le-a obligat să restituie sumele de bani primite drept alocații pentru creșterea copiilor.


Guvernul olandez va decide vineri dacă va demisiona din cauza unui scandal generat de faptul că autoritățile fiscale au acuzat de fraudă, în mod eronat, mii de părinți, cerându-le să ramburseze alocațiile pentru îngrijirea copiilor, informează The Guardian.

Liderul Partidului Laburist, de opoziție, Lodewijk Asscher, fost ministru al afacerilor sociale, a demisionat joi din cauza acestui scandat, susținând că nu a știut că autoritatea fiscală „a vânat în mod eronat mii de familii”.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS

Premierul Mark Rutte a declarat că se opune dizolvării actualei coaliții, argumentând că Olanda are nevoie de stabilitate pe fondul pandemiei de coronavirus, dar nici nu a exclus această posibilitate. Cabinetul își va exprima poziția în cadrul unei ședințe care se va ține vineri.

Începând din 2012, mii de părinți au fost considerați fraudatori de către autoritățile fiscale dacă au completat în mod incorect documentele din cererile de suplimentare. Nu au mai primit alocațiile pentru îngrijirea copilului sau li s-a ordonat să ramburseze banii pe fondul investigațiilor de fraudă. În unele cazuri, părinții au fost cufundați în datorii după ce au fost acuzați în mod greșit că au pretins în mod fals beneficii. Mai mult, în cadrul acestui proces de durată, naționalitatea duală a fost privită ca un motiv de suspiciune.

Raportul parlamentarilor, intitulat „Nedreptate fără precedent”, a fost publicat luna trecută după o anchetă privind scandalul alocațiilor pentru copii, în cadrul căreia au fost interogați public înalți funcționari, până la Rutte inclusiv.

Președintele comisiei de anchetă, Chris van Dam, a numit sistemul „un proces în masă, în care nu a fost loc pentru nuanțe”, în care aproximativ 20.000 de familii au fost urmărite pentru fraudă în fața instanțelor. Acesta a ordonat rambursarea alocațiilor copiilor.

Unii oameni au ajuns aproape la faliment sau au fost forțați să se mute din case din cauza unor pretenții nedrepte de zeci de mii de euro, când, în fapt, presupusa fraudă consta în completarea incorectă a unui formular sau în lipsa unei semnături. Mai multe cupluri au ajuns să se despartă din cauza tensiunilor generate de această situație.

Miniștrii, deputații, funcționarii publici și judecătorii poartă cu toții o parte de responsabilitate, a concluzionat raportul, recomandând ca „toată lumea din aparatul de stat să se întrebe ce se poate face ca un astfel de lucru să nu se mai repete”.

Guvernul și-a cerut scuze pentru metodele aplicate de biroul fiscal și, în martie anul trecut, a rezervat mai mult de 500 de milioane de euro ca despăgubiri, aproximativ 30.000 de euro pentru fiecare familie.

În urma acuzațiilor cu profil rasial, autoritatea fiscală a admis, de asemenea, că 11.000 de familii cu dublă naționalitate au fost supuse unui control special. Procurorii olandezi au refuzat să deschidă o anchetă privind discriminarea, spunând că nu au găsit nicio dovadă a unei infracțiuni. „Răspunderea pentru faptele culpabile atribuite statului trebuie căutată în domeniul politic și nu în dreptul penal”, au declarat procurorii săptămâna trecută.

Douăzeci dintre familiile implicate au luat măsuri legale împotriva mai multor miniștri din actuala coaliție a lui Rutte pentru rolul lor în scandal, acuzându-i de neglijență penală printr-o guvernare deficitară, discriminare și încălcarea drepturilor copiilor.

Dacă se prăbușește, guvernul va rămâne încă în calitate de guvern interimar până la formarea unei noi coaliții, în martie urmând să aibă loc alegeri generale.