• Haos și confuzie în Germania și Italia după deciziile lor de a suspenda utilizarea vaccinului Oxford/AstraZeneca.
  • Decizia a condus la închiderea ușilor centrelor de vaccinare și anularea programărilor.
  • Țările sunt două dintre cele mai mari pe o listă în creștere a națiunilor europene care au ordonat în ultimele zile o pauză în distribuția vaccinului AstraZeneca.

Haos și confuzie în Germania și Italia după deciziile lor de a suspenda utilizarea vaccinului Oxford/AstraZeneca, centrele de vaccinare închizându-și ușile și programările fiind anulate brusc.

Țările sunt două dintre cele mai mari pe o listă în creștere a națiunilor europene care au ordonat în ultimele zile o pauză în distribuția vaccinului AstraZeneca. Decizia a fost luata după 7 cazuri raportate în Germania de cheaguri de sânge, inclusiv tromboză venoasă profundă la persoanele care au primit recent vaccinul, dintre care trei au fost fatale. În Italia, opt persoane au murit și încă patru au suferit efecte secundare severe după ce au primit vaccinul.

Lituania, Luxemburg, Danemarca, Bulgaria, Norvegia, Irlanda, Țările de Jos, Franța și Suedia sunt printre alte țări care au luat măsuri similare. Criticii din Germania au avertizat că pauza în desfășurarea vaccinului ar putea afecta durabil campania deja lentă de inoculare a țării.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Aproximativ 1,6 milioane de germani au primit vaccinul AstraZeneca

Centrele de vaccinare din toată țara au fost forțate să închidă ușile în urma anunțului de către ministrul Sănătății, Jens Spahn, luni, după ce organismul federal de reglementare medicală, Institutul Paul Ehrlich (PEI) a recomandat o suspendare a cazurilor raportate de cheaguri de sânge la destinatari.

Aceasta decizie a lăsat pe mulți oameni cu programări blocate și i-a șocat pe cei care tocmai facuseră vaccinul. De asemenea, a intensificat o dezbatere cu privire la siguranța vaccinului Oxford, care fusese deja privit cu neîncredere după ce autoritățile au decis în urmă cu câteva săptămâni că nu ar putea fi administrat persoanelor peste 65 de ani, o decizie asupra căreia s-a revenit ulterior.

Ministrul Educației, Anja Karliczek, a declarat că această mișcare a aruncat în haos planul de vaccinare a profesorilor și îngrijitorilor, considerat că fiind cheia pentru a permite grădinițelor și școlilor – care au început redeschiderea luni trecută – în special, să rămână deschise. Așteptarea ca medicii de familie să poată începe să administreze vaccinul în practicile lor începând cu luna viitoare, considerată vitală pentru accelerarea programului, este acum, de asemenea, îndoielnică. Guvernul a declarat că o intalnire privind vaccinurile, care urmează să aibă loc miercuri, va aștepta mai întâi o decizie a Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) joi, înainte de a fi convocata.

Lipsa de vaccin care rezultă face mai probabilă posibilitatea ca vaccinul rusesc Sputnik V, ai cărui producători au încheiat acorduri pentru a fi produs în Italia, Germania, Franța și Spania, va deveni o parte mult mai proeminentă a programului țării decât se credea anterior, au spus experții. Dar acel vaccin este încă la câteva săptămâni, dacă nu la câteva luni, de la aprobarea de către EMA.

Aproximativ 1,6 milioane de germani au primit vaccinul AstraZeneca, aproximativ 17% din numărul total de vaccinuri Covid-19 care au fost administrate în țară până acum. Având în vedere cazurile de virus în Germania în creștere și varianta B117 cu răspândire mai rapidă (cunoscută și sub numele de britanică sau Kent) care reprezintă acum 60% din cazuri, a existat o presiune pentru a crește viteza campaniei de vaccinare. Până în prezent, 3,5% au primit o vaccinare completă.

Nu sunt dovezi că vaccinul AstraZeneca prezintă un risc de tromboză

În capitala Berlin, centrele de vaccinare din fostele aeroporturi Tegel și Tempelhof și-au închis ușile, iar cei la coadă au fost trimiși acasă după ce medicilor li s-a spus să nu mai administreze vaccinul luni după-amiază. În statele Renania de Nord-Westfalia și Hamburg, toate programările pentru cei care ar fi trebuit să primească vaccinul AstraZeneca au trebuit anulate. Persoanele care așteaptă să primească a doua doză au fost sfătuite să aștepte, în timp ce oricine a primit vaccin a fost instruit să solicite ajutor medical în caz de efecte secundare în curs, inclusiv dureri de cap sau pete de sânge (sângerări sub piele).

Klaus Cichutek, șeful PEI, a apărat decizia institutului său de a întrerupe distribuția vaccinului AstraZeneca. „Cred că cetățenii acestei țări vor dori să se poată baza pe faptul că vaccinurile pe care le oferim sunt sigure și eficiente”, a spus el, spunând că institutul a acționat rapid pe baza noilor date, spunând anterior că nu are dovezi că prezintă un risc de tromboză.

Dar Karl Lauterbach, un medic calificat și un purtător de cuvânt al sănătății pentru social-democrații, a numit suspendarea vaccinului o „greșeală” care ar amenința mai multe vieți decât ar putea salva. „Știm că aceste complicații sunt foarte grave, dar știm, de asemenea, că sunt extrem de rare și acest lucru trebuie cântărit.
Daunele care se fac reputației acestui vaccin vor fi ireparabile … suntem în mijlocul unui al treilea val al acestei pandemii, așa că întreruperea acestui vaccin va avea consecințe grave și va fi extrem de greu să restabilim credința în el ”, el a spus.

Unii medici au avertizat că efectul psihosomatic asupra celor care au avut deja vaccinul sau care se așteptau să îl aibă, ar putea fi considerabil.

În mod similar, în Italia a existat și furie și confuzie după ce mii de numiri pentru jabul AstraZeneca au fost anulate brusc, împiedicând în continuare programul de vaccinare al țării pe fondul celui de-al treilea val al pandemiei.

„Situația este dramatică”

Agenția italiană de medicamente, Aifa, a suspendat luni vaccinul în așteptarea deciziei de la EMA, joi.

„Sunt nedumerit și amărât”, a declarat Alessio D’Amato, consilierul pentru Sănătate din regiunea Lazio, pentru Corriere della Sera, adăugând că nu poate înțelege din ce motive a ajuns Aifa la decizia sa. „Situația este dramatică… mă îngrijorează climatul de neîncredere și îndoială, suspiciunea și teama care vor fi generate de oameni cu privire la un vaccin pe care Italia s-a concentrat mult”.

Peste un milion de persoane din toată țara au primit prima doză de AstraZeneca. A existat haos în diferite centre de vaccinare după ce oamenii au aflat despre suspendare în timp ce așteptau la coadă. „Îmi fac griji că îmi pierd timpul prețios”, a declarat pentru La Stampa Davide Rebegiani, un profesor care aștepta să primească vaccinul într-un centru din apropierea aeroportului Fiumicino din Roma.

În același timp, mulți oameni au anulat programările în ultimele zile din cauza problemelor de siguranță.
Italia a înregistrat 15.267 de infecții cu coronavirus luni și 354 de decese. Șeful Aifa, Nicola Magrini, a declarat pentru La Repubblica că decizia sa a fost „politică”, adăugând în același timp că vaccinul este „sigur” și raportul beneficiu-risc „în mare măsură pozitiv”. El a spus că opt persoane au murit și alte patru au suferit efecte secundare severe după ce au primit vaccinul în Italia. Ministrul Sănătății, Roberto Speranza, a declarat că speră că EMA va da undă verde pentru ca vaccinul să poată fi reluat joi.

Cum a reacționat Franța

Reacția din Franța la decizia guvernului de a suspenda administrarea vaccinului AstraZeneca a fost mai redusă. Alain Fischer, șeful programului de vaccinare francez, a declarat că este „rezonabil” ca agențiile naționale de sănătate să fie prudente în fața incidentelor pe care le-a descris ca „semnificative mai mult prin natura lor atipică decât prin numărul lor”.

Le Monde a spus într-un editorial că succesul unei campanii de vaccinare a fost „atât despre eficacitatea vaccinului, cât și despre încrederea pe care o inspiră” și a doua condiție „tocmai a fost zdruncinată serios” în cazul vaccinului AstraZeneca. În acest stadiu, „legătura cauzală dintre formarea cheagurilor de sânge la câțiva pacienți, care poate duce la complicații grave și vaccinarea, este doar cronologică”, se spune în lucrare, dar câteva cazuri trebuie investigate în mod corespunzător.