- Ucraina a doborât 23 de drone din cele 24 lansate de Rusia în noaptea de Înviere.
- A început bătălia de la Chasiv Yar, un oraș cheie pentru planurile lui Putin.
- Xi Jinping ajunge duminică în Franța, Macron va discuta cu el despre războiul din Ucraina.
Ucrainenii au primit lumină sub amenințarea bombelor rusești. În noaptea de Înviere, forțele de apărare aeriană ale Ucrainei au reușit distrugerea a 23 din 24 de drone lansate. De asemenea, Rusia forțează ofensiva la Chasiv Yar, un oraș cheie pentru planurile lui Putin, în timp ce Macron se întâlnește astăzi cu omologul chinez Xi Jinping, pe care va încerca să îl convingă să îşi folosească influenţa asupra Rusiei în problema războiului din Ucraina.
În afară de drone, Rusia a folosit și cel rachete. Noaptea trecută două rachete au căzut în orașul Harkov, care a fost și cel mai lovit, fiind al doilea oraș ca mărime din Ucraina aproape de centrul Rusiei. Rusia a mai încercat o dată să cucerească acest oraș în 2022, nu a reușit. Acum, în schimb, are o campanie de bombardament asupra lui. Astăzi a lovit Harkovul și cu o bombă de 350 kg. Astfel de bombe de asemenea calibru nu au mai fost aruncate împotriva orașelor europene din al 2-lea Război Mondial. În total 4 persoane au murit în Ucraina și alte aproximativ 20 au fost rănite în sfânta zi a Paștelui.
Rusia forțează foarte mult în regiunea Donețk pe 3 direcții. Vrea să folosească această „fereastră de oportunitate”, cum o numesc strategii ruși, până când echipamentele grele americane vor sosi în Ucraina din ultimul ajutor promis de Statele Unite, din 1 miliarde dolari din cei 61 care au fost aprobați de curând. Ucraina încă rezistă, dar bineînțeles în anumite porțiuni a trebuit să se retragă pe a 2-a linie de apărare, însă a făcut pierderi foarte mari în rândul armatei ruse.
În acest moment, conform unei investigații, Rusia a pierdut peste 50.000 de militari ceea ce înseamnă 10 % din forțele terestre ale armatei ruse. Sunt pierderi extraordinar de mari. Poate orice armată ar fi întrerupt acest conflict, dar se pare că nu și Putin.
Citește și
- Care e viitorul criptomonedelor pe piața din România? Adrian Mitroi: „Dacă puneți împreună cuvântul criptomonedă și investiții, răspunsul este nu”
- Rusia își intensifică actele violente de sabotaj în Europa. Avertismentul serviciilor secrete europene
- Iahturile, jucăriile miliardarilor. Care sunt cele mai impresionante iahturi deținute de nume grele ca Mark Zuckerberg sau Jeff Bezos