• Populația Spaniei a scăzut cu 106.000 în 2020
  • Pandemia a lăsat 20 de mii de români din Spania fără joburi
  • Românii conduc în topul contribuabililor străini din Spania

Spania pierde locuitori pentru prima dată după 2015. Mortalitatea și emigrarea a redus populația cu peste 100 de mii de persoane. Românii continuă să fie cea mai mare comunitate de cetățeni europeni, dar scade și numărul lor.

Cât de mult a contat pandemia la calcularea acestor date

Pandemia a fost decisivă în privința evoluției negative a populației din Spania. Pentru prima data, în ultimii 4 ani, Spania pierde un număr important de locuitori.

Sunt 106 mii de persoane care nu mai apar în evidența populației. Acest deficit demografic a fost asociat cu numărul mare de decese provocate de SARS-CoV-2, cu reducerea migrațiilor odată cu închiderea frontierelor și într-o mică măsură cu scăderea natalității.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Spania are acum o populație de 47,3 milioane, dintre care 11 la sută sunt cetățeni străini.

Care este numărul românilor care trăiesc în Spania

A scăzut și numărul românilor rezidenți în Spania în ultimul an. Datele culese de Institutul Național de Statistică vobesc de o reducere cu 4,2% a comunității românești, care numără totuși 643 de mii de membri, înregistrați la primăriile din Spania.

Criza economică provocată de pandemie i-a făcut pe mulți români să se refugieze în alte țări europene unde au găsit un loc de muncă sau unii s-au întors acasă în România.

În ce domenii lucrează românii din Spania

Compatrioții noștri continuă să fie cea mai activă comunitate străină din Spania. Peste 325 de mii de români muncesc în mod legal aici, unde conduc în topul contribuabililor străini, dar sunt primii și la cei care beneficiază de ajutorul de șomaj, unde sunt înregistrați 52 de mii de români șomeri.

Pandemia i-a afectat pe cei care lucrau în baruri și restaurante sau alte servicii, dar angajările au crescut în ultimele luni în rândul specialiștilor în electricitate, gaze și aer condiționat.

De asemenea, au fost contractați mulți străini în Spania în domeniul serviciilor sanitare și în sectorul finanțe și asigurări.