• Conform doctrinei juridice a „imunității suverane”, Charles este scutit de procedurile penale și civile în calitate de șef al statului.
  • Imunitatea regelui se extinde dincolo de îndatoririle sale publice, la comportamentul său asupra bunurilor, proprietăților și afacerilor private.
  • În calitate de monarh britanic, regele Charles al III-lea nu va avea nevoie de un pașaport britanic pentru a călători în străinătate.

Începând cu 1967, în peste 160 de legi britanice au fost înscrise derogări pentru a acorda o imunitate radicală regretatei Regine Elisabeta a II-a în calitatea ei de monarh. Acum, aceste scutiri au fost transferate Regelui Charles al III-lea, a cărui încoronare are loc pe 6 mai, scrie Time.

Conform doctrinei juridice a „imunității suverane”, Charles este scutit de procedurile penale și civile în calitate de șef al statului. Imunitatea regelui se extinde dincolo de îndatoririle sale publice, la comportamentul său asupra bunurilor, proprietăților și afacerilor private. În prezent, peste 30 de legi diferite interzic poliției să intre în moșiile regale private fără permisiunea Regelui Charles pentru a investiga crimele suspectate. Charles este, de asemenea, scutit de pedeapsa pentru infracțiunile împotriva faunei sălbatice, poluarea mediului și alte infracțiuni ecologice – un fel de imunitate legală acordată niciunui alt proprietar de teren privat din Regatul Unit.

Site-ul oficial al Familiei Regale a declarat anterior că „deși procedurile civile și penale nu pot fi luate împotriva suveranului ca persoană în conformitate cu legislația din Regatul Unit, Regina are grijă să se asigure că toate activitățile sale în calitate personală sunt desfășurate în strictă conformitate cu legea.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Călătoriile cu pașaport

În calitate de monarh britanic, regele Charles al III-lea nu va avea nevoie de un pașaport britanic pentru a călători în străinătate. Acest lucru se datorează faptului că, potrivit site-ului Familiei Regale, care nu a fost actualizat de la moartea Reginei, „se eliberează un pașaport britanic în numele Majestății Sale, nu este necesar ca Regina să dețină unul”.

Conform legislației din Regatul Unit, niciun alt cetățean britanic nu poate călători la nivel internațional fără pașaport. Fiecare pașaport eliberat de Regatul Unit sub regele Charles al III-lea va avea un preambul care va spune: „Secretarul de stat al Majestății Sale Britanice solicită și solicită, în numele Majestății Sale, tuturor celor pe care îi poate interesa să permită purtătorului să treacă liber, fără a lăsa sau împiedica și pentru a oferi purtătorului asistența și protecția necesară.”

Conducerea cu permis și sub limita de viteză

În conformitate cu Legea privind reglementarea traficului rutier, Regele și alți membri ai familiei regale pot conduce cât de repede sau cât de încet doresc atunci când sunt escortați de ofițeri de poliție în afaceri regale oficiale.

Se pare că regretata Regina Elisabeta a II-a nu a susținut niciodată un examen de conducere și a putut conduce fără plăcuță de înmatriculare deoarece toate permisele de conducere din Regatul Unit sunt eliberate pe numele monarhului. În 2019, s-a raportat că regina a decis să nu mai circule pe drumurile publice „la sfatul echipei sale de securitate”, după ce regretatul duce de Edinburgh a fost implicat într-un accident de mașină la începutul anului în Sandringham.

În calitate de rege, Charles nu mai este obligat să folosească un permis de conducere în timp ce conduce.

Plata taxelor

În conformitate cu Legea din 2011, Regele nu este „responsabil din punct de vedere legal să plătească impozit pe venit, impozit pe câștig de capital sau impozit pe moștenire, deoarece actele normative relevante nu se aplică Coroanei”. Aceeași regulă se aplică și veniturilor din Ducatul de Cornwall, pe care Prințul William le deține.

Deși monarhul nu este obligat legal să plătească impozite, din 1993 regretata Regina și primul ei copil au plătit în mod voluntar impozit pe venitul, bunurile și câștigurile lor neutilizate în scopuri oficiale. Site-ul web al Familiei Regale notează că „până la moartea sa, Ducele de Edinburgh a plătit impozit pe orice parte a anuității sale care nu a fost folosită în întregime, exclusiv sau în mod necesar în îndeplinirea îndatoririlor sale oficiale”. Același lucru este valabil și pentru Prințul William, care „plătește în mod voluntar impozit pe venit pentru toate veniturile din avere”.

Alți membri ai Familiei Regale sunt pe deplin răspunzători pentru plata impozitelor, ca și alți cetățeni britanici, costul taxelor lor oficiale fiind permis contra impozitelor.

Serviciul de juriu

În timp ce cetățenii britanici se pot confrunta cu amenzi de până la 1.000 de lire sterline (1.253 de dolari) pentru eludarea obligațiilor de juriu, regele și membrii familiei sale apropiate sunt scutiți de a fi obligați să participe la funcția de juriu în temeiul legii de justiție penală.

În Regatul Unit, 60% dintre cei chemați să facă serviciul de juriu nu au lucrat, medicii, veterinarii, membrii parlamentului și judecătorii în prezent scutiți de serviciu. În 2003, parlamentarii au susținut cu succes înlocuirea scutirii de la serviciul de juriu pentru toți membrii familiei regale doar pentru monarh și membrii familiei lor apropiate, a raportat The Guardian.

Legile egalității rasiale, etnice și sexuale

În anii 1970, guvernul britanic a introdus legi împotriva discriminării rasiale și sexuale la locul de muncă, care au fost ulterior incluse în Legea privind egalitatea din 2010. Cu toate acestea, documentele The Guardian au dezvăluit că regina ar fi fost scutită de aceste legi.

Aceasta înseamnă că orice persoană care lucrează pentru Familia Regală nu poate depune o plângere la instanță dacă s-a confruntat cu orice discriminare pe categorii de rasă, sex și egalitate de remunerare. Un purtător de cuvânt de la Palatul Buckingham a declarat anterior reporterilor că casa regală și suveranul au respectat prevederile Legii privind egalitatea, „în principiu și în practică”.

În 1968, directorul financiar șef al Reginei i-a informat pe funcționarii publici că „nu era, de fapt, practica de a numi imigranți de culoare sau străini în roluri clericale în casa regală”. Nu se știe când s-a încheiat această practică, dar în 1997, Palatul a declarat pentru Independent că nu a monitorizat oficial numărul de personal pentru a asigura șanse egale. În martie 2021, Palatul Buckingham avea în vedere numirea unui șef pentru diversitate.

Citește și