• SUA au susținut propunerea Japoniei, care a venit după ani de discuții privind modul în care să se debaraseze de peste 1 milion de tone de apă.
  • O echipă a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a vizitat, de asemenea, Japonia la începutul acestui an pentru discuții privind planul său de a arunca în mare deșeurile nucleare tratate.
  • Dacă totul decurge conform planului, Japonia va începe să elibereze apa tratată nuclear în primăvara anului viitor.

În cadrul unei reuniuni, Autoritatea de reglementare nucleară din Japonia a autorizat planul de eliberare în mare a apei tratate de la centrala nucleară Fukushima Daiichi, a relatat postul public de televiziune NHK. Operatorul centralei, Tokyo Electric Power Company (TEPCO), a prezentat planul după decizia guvernului japonez.

Mai multe țări și-au exprimat îngrijorarea că apa tratată se va dovedi periculoasă pentru viața marină. Japonia a anunțat în aprilie 2021 că intenționează să deverseze deșeurile nucleare în mare pe parcursul a doi ani, declanșând critici masive din partea Chinei din apropiere, a Coreei de Sud, a Coreei de Nord și a națiunii insulare Taiwan, precum și a organismelor internaționale, inclusiv a ONU.

Cu toate acestea, SUA au susținut propunerea Japoniei, care a venit după ani de discuții privind modul în care să se debaraseze de peste 1 milion de tone de apă acumulată la complexul nuclear de la Fukushima de la topirea declanșată de un cutremur și un tsunami masiv în 2011.

Recomandări

UCRAINA POATE LOVI RUSIA
ÎNCEPE G20 LA RIO
CINE A FOST BELA KAROLYI?
ȘTII UNDE AU ERUPT VULCANII?
UNDE FACI REVELIONUL?
FOODSERVICE FOR YOU

Este extrem de iresponsabil din partea Japoniei să ignore preocupările diferitelor părți în eliberarea apei contaminate, la care China se opune, a declarat vineri Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe. China îndeamnă Japonia să elimine această apă într-un mod științific și deschis și sigur, a declarat Wang.

O echipă a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a vizitat, de asemenea, Japonia la începutul acestui an pentru discuții privind planul său de a arunca în mare deșeurile nucleare tratate.

În luna mai, autoritatea de reglementare aprobase proiectul de plan al TEPCO înainte de a invita opinia publică. În cele din urmă, autoritatea de reglementare a concluzionat că ceea ce a făcut TEPCO până acum cu apa tratată și planul său sunt rezonabile.

Operatorul centralei nucleare TEPCO a început lucrările în decembrie anul trecut pentru a construi un tunel submarin pentru scurgerea apei tratate în mare. Guvernul japonez lucrează pentru a dilua apa astfel încât nivelul de tritiu să scadă sub nivelul reglementărilor naționale.