• Sri Lanka datorează 15 miliarde de dolari în obligaţiuni şi are o datorie de 45 de miliarde de dolari pe termen lung, potrivit Băncii Mondiale.
  • Ea trebuie să plătească aproximativ 7 miliarde de dolari în acest an pentru dobânzi şi rambursarea datoriilor, dar rezervele sale valutare s-au redus la mai puţin de 3 miliarde de dolari.
  • Următoarea mare provocare a guvernului este o rambursare de obligaţiuni în valoare de 1 miliard de dolari, scadentă în iulie.

Au început să vină notele de plată post-pandemie. Sri Lanka este a cincea ţară care ar putea intra în incapacitate de plată.

Investitorii sunt pregătiţi ca Sri Lanka să intre în incapacitate de plată, spunând că se aşteaptă ca principalul emitent de obligaţiuni cu randament ridicat din Asia să îşi restructureze datoria şi să apeleze la ajutorul FMI pentru asistenţă pe măsură ce criza sa financiară se agravează.

Insula din sudul Asiei a fost aruncată în criză după o cascadă de retrogradări ale ratingului în urma unor reduceri mari de taxe în 2019 şi a pierderii turismului în timpul pandemiei, lăsând-o în imposibilitatea de a accesa pieţele globale, relatează FT.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA

Sri Lanka datorează 15 miliarde de dolari în obligaţiuni şi are o datorie de 45 de miliarde de dolari pe termen lung, potrivit Băncii Mondiale. Ea trebuie să plătească aproximativ 7 miliarde de dolari în acest an pentru dobânzi şi rambursarea datoriilor, dar rezervele sale valutare s-au redus la mai puţin de 3 miliarde de dolari.

Următoarea mare provocare a guvernului este o rambursare de obligaţiuni în valoare de 1 miliard de dolari, scadentă în iulie. Dacă nu reuşeşte să plătească, se va alătura unor ţări precum Suriname, Belize, Zambia şi Ecuador, care au intrat în incapacitate de plată a datoriei în urma pandemiei.

Ministrul de finanţe din Sri Lanka, Basil Rajapaksa, a declarat luna trecută pentru Financial Times că ţara „încearcă toate opţiunile” pentru a evita intrarea în incapacitate de plată. Dar obligaţiunile sale denominate în dolari se tranzacţionează la aproape jumătate din valoarea lor nominală, un nivel care implică o probabilitate ridicată ca investitorii să nu fie rambursaţi integral.