• Putin pare că va rămâne la putere până cel puțin în 2030, iar războiul din Ucraina va continua.
  • Trump, care nu a suportat înfrângerea din 2020 și a susținut că alegerile au fost fraudate, a jurat să se răzbune pe oponenții săi dacă se va întoarce la putere.
  • China îl detestă pe candidatul principal la președinția din Taiwan, Lai Ching-te din Partidul Democrat Progresist, pe care îl consideră separatist.

Putin pare că va rămâne la putere până cel puțin în 2030, premierul indian Narendra Modi pare că își va extinde mandatul până în 2029, iar Donald Trump s-ar putea întoarce la Casa Albă în ciuda proceselor care subminează democrația SUA, arată o analiză Reuters.

Pentru cei care se tem de ascensiunea autoritarismului, 2024 nu va fi un an ușor. 

Per total, guvernarea a mai bine de un sfert din populația lumii va fi pusă în joc prin alegerile de anul viitor, inclusiv în Taiwan luna viitoare, Rusia în martie, India în mai și SUA în noiembrie.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Marea Britanie este de asemenea în cursa pentru un nou parlament până la finalul anului 2024, deși votul s-ar putea prelungi până în ianuarie 2025.

Cea mai mare miză rămâne la SUA, prin alegerile prezidențiale.

Alegerile din SUA

Trump, care nu a suportat înfrângerea din 2020 și a susținut că alegerile au fost fraudate, a jurat să se răzbune pe oponenții săi dacă se întoarce la putere, inclusiv pe Departamentul de Justiție, birocrația federală și pe președintele Joe Biden. Acest lucru a sporit temerile privind ostilitățile civile în SUA.

Trump conduce în sondajele de opinie, în ciuda faptului că se confruntă cu multiple acuzații penale.

Alegerile din Taiwan

Taiwanul va avea alegeri prezidențiale și parlamentare pe 13 ianuarie, iar rezultatul ar putea determina felul în care președintele chinez Xi Jinping își va conduce acțiunile în teritoriul pe care Beijingul îl consideră „teritoriul sacru al Chinei” și asupra căruia încearcă să obțină controlul deplin.

China îl detestă pe candidatul principal la președinția din Taiwan, Lai Ching-te din Partidul Democrat Progresist, pe care îl consideră separatist.

Alegerile din Rusia

În Rusia, realegerea lui Putin la președinție pare sigură după ani de zile în care a blocat opoziția politică. Astfel, războiul in Ucraina va continua, testând răbdarea aliatului său principal, Statele Unite.

Trump, pe de altă parte, a criticat sprijinul militar oferit Ucrainei de către SUA, iar Putin ar putea vedea un prilej în colaborarea dintre cei doi, dacă va fi reales de americani.

Alegerile din India

În India, premierul Modi țintește spre realegerea sa ca premier. Modi și-a dezvoltat un stil de conducere care „coafează” mulți votanți și investitori străini, dar deranjează grupurile pentru drepturile omului.

Dacă partidul naționalist hindus al lui Modi câștigă, economia – și nu drepturile omului – va rămâne obiectivul său principal.

Alegerile din Africa

În dezbaterea dacă democrația liberală pierde în fața autoritarismului și autocrației, și Africa are un cuvânt de spus.

Loviturile de stat din Niger și Gabon din acest an au extins prăbușirea democrației în Africa de Vest și Africa Centrală, unde au avut loc 8 lovituri de stat din 2020 încoace. Însă în sud se preconizează o competiție politică de amploare în 2024. După 3 decenii marcate de declin economic și corupție, Congresul Național African din Africa de Sud riscă să își piardă majoritatea parlamentară pentru prima dată de când Nelson Mandela l-a adus la putere în 1994, la finalul regimului apartheid.

Dacă se întâmplă asta, Congresul Național African ar avea nevoie de un partener de Coaliție pentru a rămâne la putere – fie Alianța Democratică, populară printre votanții albi, fie Luptătorii pentru Libertatea Economică (EFF), un partid marxist preferat de votanții negri săraci. Indiferent, democrația sud-africană va suferi schimbări.

Alegerile vor avea loc undeva între mai și august 2024.

Alegerile europene

Alegerile europarlamentare vor avea loc în statele UE în perioada 6-9 iunie 2024. În România, anul viitor, vor avea loc și alegeri locale, parlamentare și prezidențiale.

Ce se va întâmpla cu democrația în 2024?

Lobby-ul pro-democrație Freedom House, cu sediul în SUA, care măsoară democrația folosind standarde precum drepturile politice și libertățile civile, spune că democrația se află în declin de 17 ani. Cu toate acestea, în ultimul său raport, democrația părea să își revină. 34 de națiuni au făcut progrese în 2022, iar numărul țărilor în declin – 35 – a fost cel mai mic înregistrat de când a început tiparul negativ, arată raportul din martie.

Citește și