- Ion Cristoiu: A defini BBC drept unul dintre reperele necontestate în lumea presei înseamnă a nu fi urmărit activitatea instituţiei media britanice de la începutul Războiului din Ucraina.
- Ion Cristoiu: BBC a fost în anii Războiului mondial un post al Adevărului. Nu pentru că redactorii s-ar fi prăpădit după respectarea normelor profesionale, ci pentru că au primit ordin de la Churchill să facă din Adevăr o armă de luptă.
- Ion Cristoiu: Acum însă BBC a fost rechiziţionat de Serviciile secrete britanice. Astfel că uimirea lui Patrick André de Hillerin, pentru că BBC a trecut sub tăcere banditismul de la Eurovision, mărturiseşte un publicist care păstrează despre BBC imaginea de pe vremuri. Eu aş fi fost mirat dacă BBC ar fi scris despre manevra grosolană a Eurovision.
Ion Cristoiu: A defini BBC drept unul dintre reperele necontestate în lumea presei înseamnă a nu fi urmărit activitatea instituţiei media britanice de la începutul Războiului din Ucraina. Ion Cristoiu: BBC a fost în anii Războiului mondial un post al Adevărului. Nu pentru că redactorii s-ar fi prăpădit după respectarea normelor profesionale, ci pentru că au primit ordin de la Churchill să facă din Adevăr o armă de luptă. Ion Cristoiu: Acum însă BBC a fost rechiziţionat de Serviciile secrete britanice. Astfel că uimirea lui Patrick André de Hillerin, pentru că BBC a trecut sub tăcere banditismul de la Eurovision, mărturiseşte un publicist care păstrează despre BBC imaginea de pe vremuri. Eu aş fi fost mirat dacă BBC ar fi scris despre manevra grosolană a Eurovision.
Advertisment
Sub titlul De ce incidentul cu voturile de la Eurovision ar trebui să ne înspăimânte pentru viitorul politic al continentului, Patrick André de Hillerin face în Libertatea o radiografie fără iluzii a Scandalului Eurovision semnalînd înainte de toate brutalitatea cu care EBU ne-a luat voturile date Republicii Moldova pentru a le pune în poala Ucrainei. Pe drept cuvînt publicistul e stupefiat de minima lipsă de preocupare pentru salvarea aparenţelor. Cu încălcări ale corectitudinii din partea Occidentului România s-a mai întîlnit în postdecembrism. E pentru prima oară însă cînd încălcarea se face pe faţă, brutal, ca un viol în grup, şi, aş spune, ostentativ, să fie lecţie pentru toţi babuinii. Comentariul lui Patrick André de Hillerin dă seamă şi de uimirea autorului faţă de lipsa de reacţie a unor instituţii media importante precum BBC:
„Faptul că instituţii media atât de importante precum BBC, repere aproape necontestate în lumea presei, nu reacţionează deloc la ideea că în Europa anului 2022 nişte voturi pot fi nu doar anulate, ci şi înlocuite după cum crede organizatorul că ar fi mai bine, ar trebui să ne îngrijoreze foarte tare. Să ne înspăimânte, chiar. Pentru că este un semnal că ideea de vot în sine nu este, aşa cum credeam cei mai mulţi dintre noi, sacră.”
Recomandări
Pe autor, citit de mine de fiecare dată cînd se produce la Libertatea, pentru că în publicistica noastră e printre puţinii rămaşi pe dinafara spălării creierului, îl ştiu înainte de toate lipsit de iluzii. Poate de aceea mă miră părerea bună pe care o are despre BBC. A defini BBC drept unul dintre reperele necontestate în lumea presei înseamnă a nu fi urmărit activitatea instituţiei media britanice de la începutul Războiului din Ucraina. Despre prestaţia BBC în cel de-al Doilea Război Mondial am scris pe vremuri eseul Puterea Adevărului. Plecam de la realitatea că în cel de-al Doilea Război Mondial BBC şi-a asumat drept misiune spunerea Adevărului. În timp ce posturile germane şi ale aliaţilor Germaniei minţeau sub semnul propagandei de război, BBC respecta Adevărul. Şi astfel BBC a ajuns postul cel mai ascultat chiar de nemţi şi de români. Prin aceasta BBC a contribuit la victoria Aliaţilor.
În excelenta sa carte Propagandă şi Război. 1941- 1944, apărută la Tritonic, Mioara Anton pune ”dezinteresul pentru luptă al celor care se întorceau pe front din permisie” şi pe seama ”propagandei britanice, mult mai credibilă şi mai puţin agresivă, permisionarii fiind încrezători în informaţiile furnizate de BBC.” Asta deoarece – notează autoarea- în timpul Războiului ”BBC-ul a excelat prin acurateţea informaţiilor.” Eu, care am urmărit prestaţia BBC în timpul Războiului din Ucraina, o împins la început de ceea ce ştiam că fusese BBC în timpul Războiului mondial, am rămas uluit. Prestaţia BBC a fost sub nivelul propagandei bolşevice dintr-o gazetă de perete sindicală de pe vremea stalinismului. Cele mai deşănţate fake newsuri de tip nou, cum ar trebui să le spunem fake news-urilor în care informaţia mincinoasă e fiartă în ciorba unei telenovele leşinate, au apărut pe site-ul BBC.
Dar nu numai atît.
Aşa cum s-a întîmplat şi în timpul Războiului din Siria, BBC a pus la cale, sub conducerea serviciilor secrete britanice, veritabile diversiuni. Altfel spus BBC nu numai că a publicat, în deplinătatea facultăţile de gazetărie, fake news-uri peltea, dar mai mult a regizat pe teren, prin redactori transformaţi în agenţi ai serviciilor, diversiuni periculoase. Da, BBC a fost în anii Războiului mondial un post al Adevărului. Nu pentru că redactorii s-ar fi prăpădit după respectarea normelor profesionale, ci pentru că au primit ordin de la Churchill să facă din Adevăr o armă de luptă. Acum însă BBC a fost rechiziţionat de Serviciile secrete britanice. Astfel că uimirea lui Patrick André de Hillerin, pentru că BBC a trecut sub tăcere banditismul de la Eurovision, mărturiseşte un publicist care păstrează despre BBC imaginea de pe vremuri. Eu aş fi fost mirat dacă BBC ar fi scris despre manevra grosolană a Eurovision. Dacă ar fi făcut-o, BBC şi-ar fi încălcat statutul din ultima vreme. Statut de Unitate Militară Diversionistă a Serviciilor Secrete Britanice.
Mai putem vorbi în cazul BBC de Puterea Adevărului?
Evident, nu.
Putem vorbi de Puterea Manipulării.
NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro