Ion Cristoiu: Demiterea lui Florin Roman a fost decisă înaintea începerii campaniei împotriva lui

Cristoiu

Cristoiu

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că demisia lui Florin Roman din funcția de ministru al Cercetării și Digitalizării este rezultatul încăpățânării acestuia de a nu accepta un anumit partener strategic pentru un contract de zeci de miliarde de euro privind cloud-ul guvernamental.

Ion Cristoiu compară cazul lui Florin Roman, care a demisionat în urma unor acuzații de plagiat lansate în presă, cu cel al fostului premier Florin Cîțu, despre care mass-media a dezvăluit în vară că a fost arestat în America după ce a fost prins băut la volan.

“Cel mai bun exemplu nu este cu plagiatul lui Ponta, este cu dosarul lui Cîțu, că este la fel. Sunt câteva teze de la care trebuie să pornim în analizarea acestui caz. Și cea mai importantă, o spun eu, care am condus după 1989 și înainte, ziare infinit mai puternice decât Libertatea. Jur, jur! Puteam să fac eu la Evenimentul Zilei două sute de campanii. Dacă înainte de a începe eu campania nu era decis că ăla trebuie să plece, ăla nu pleca.  Da. (Florin Roman trebuia să plece). În cazul de față, jurnalul și-a făcut datoria, dar a crede că o campanie de cinci numere într-un ziar dă jos un ministru la 20 de zile, care e și un lider PNL, atunci eu mă duc și mă împușc. Nu există. Și am cel mai bun exemplu campania în cazul Cîțu. Este tras la indigo”, a afirmat publicistul vineri seara la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la Aleph News.

Ion Cristoiu punctează că în ambele cazuri au fost lansate dezvăluiri din trecut, nu din prezent, care nu au avut legătură cu exercitarea funcției de premier sau de ministru.

“În cazul lui Florin Roman, ca și în cazul lui Cîțu, nu avem de-a face cu acțiuni prin funcție. Există situații în care tu ai ajuns demnitar. La vreo lună două, fie în exercițiul funcțiunii, fie acum, nu din trecut, faci o greșeală. Lovești cu mașina pe unul pe trecerea de pietoni. Deci, s-a întâmplat acum. În cazul lui Cîțu, cu dosarul, avem de-a face cu trecutul. În cazul lui Cîțu, dosarul din trecut era infinit mai grav. Beat la volan, arestat de poliția din America. Dincoace, nu mi s-a părut. Cel puțin mi s-a părut o prostie aceea de a-și umfla CV-ul. Raportat la climatul dulce, păcătos din România, era zero. Poate în Elveția. La câte nebunii fac politicienii, e greu de presupus… La noi au fost situații mult mai grave în care omul nu a demisionat și nu a fost forțat. În cazul lui Florin Cîțu, chiar am avut de-a face cu o campanie. Au fost implicate toate ziarele, televiziuni, s-au dat documente. Cu toate acestea, nimeni nu i-a cerut lui Florin Cîțu să demisioneze, ba dimpotrivă, președintele l-a apărat”, a reamintit publicistul.

În opinia sa, în cazul lui Florin Roman avem de-a face cu o operațiune în care cineva a vrut să scape de altcineva, iar acest lucru a fost decis înaintea declanșării campaniei de presă împotriva fostului ministru.

“Concluzia. În cazul de față am avut de-a face cu o operațiune tipic politicianistă. Cine vrea să scape de altcineva. Fie că e ministru, fie că e coleg. Nu poate  să-i spună, mă, pleacă! Îl face să plece.  Îi montează, îi ia ceva din trecut, îl dă la presă și apoi zic fii atent la ăștia, ce pagubă, trebuie să demisionezi. Deci în cazul  dl. Florin Roman, față de care nu am nici cea mai mică simpatie, pentru că e un demagog, s-a decis demiterea înainte de a începe campania împotriva lui”, a susținut publicistul.

Ion Cristoiu sugerează că Florin Roman administra Digitalizarea, un domeniu de care erau interesate serviciile secrete, iar încăpățânarea sa de a se opune atribuirii contractului pentru realizarea cloud-ului guvernamental unui anumit partener strategic a dus la campania de înlăturare a sa din funcție.

“Explicația e simplă. Uitați-vă la cine au fost miniștrii Digitalizării. Sunt câteva ministere față de care serviciile secrete romanești sunt interesate cu afaceri… Sunt Sănătatea și Digitalizarea. Domnul Florin Roman a fost primul ministru căpățânos al acestui domeniu. Până la Florin Roman, acest domeniu a fost al oamenilor cenușii. Puteți să-mi spuneți ceva de vreun ministru al Digitalizării în ultimii 10 ani? Nici nu au dat interviuri. După demisie, el a fost la o televiziune și a spus textual că era vorba de un contract de miliarde la care avea interes un partener strategic. Probabil că el a fost căpățânos din motive care îmi scapă. Fie că avea el strategicul lui, fie că nu-l avea. Și-atunci, băieții… o să spuneți dvs, dar atunci când l-au pus nu știau? Cred că atunci când l-au pus era de treabă. I s-a umflat capul. Și vă mai spun de ce. Uitați-vă cu ce rapiditate i s-a acceptat demisia.(…) Cât de repede a fost de acord Cotroceniul. Era clar că era în înțelegere. Pentru că altfel, președintele de la Bruxelles (…) Ați văzut în cazul de față vreo încercare de a-l face să nu demisioneze? Dimpotrivă! Dar, paguba este uriașă din mai multe motive. Domnul Ciucă îmi confirmă încă o dată că nu are nicio treabă cu funcția de premier, nici de politician. Este catastrofal.”, a mai spus publicistul.

Florin Roman a susținut miercuri seară la B1 tv că ”era foarte necesar ca Roman să nu fie ministrul Digitalizării cel puţin până la 15 ianuarie când se va lua o decizie foarte importantă”. ”În jurul acelei date urmează să se stabilească, în urma consultanţei pe care eu am dorit-o cu Banca Mondială, dar alţii au dorit-o să se facă în alt mod, să se stabilească soluţia de interconectare pe cloud-ul guvernamental şi partea de migrare, ceea ce înseamnă business de zeci de miliarde de euro în următorii ani pe partea de soluţii, echipamente şi furnizori de echipamente. Deci eu am luat decizia pentru că aveam două variante: de a continua ce începuse Teleman – discuţiile cu Banca Mondială – sau ce mi s-a sugerat, să fie o discuţie cu un investitor strategic. Eu am refuzat acest lucru”, a explicat Florin Roman.

Topul Săptămânii

În Topul Săptămânii, realizat de publicistul Ion Cristoiu, primul loc este ocupat de primarul general al Capitalei, Nicușor dan, iar ultimul de fostul lider al PNL, deputatul independent Ludovic Orban.

Locul 5- Ludovic Orban, deputat independent

„Dl. Ludovic Orban a anunțat înființarea unui nou partid, depunerea actelor. Deocamdată, din ce a vorbit el, nu am înțeles cu ce se ocupă partidul ăsta. Am înțeles că programul acestui partid este lupta împotriva alianței dintre PNL și PSD. Nu am văzut în acest program un motiv pentru care electoratul de dreapta dacă nu votează PNL să-i voteze pe ei. Are aceeași slăbiciune ca Pro România. Și Pro România nu avea o chestie distinctă. Eu aș face un partid la stânga rău. Nu comunist, cu temele alea pacea între popoare, lupta împotriva militarismului.”

Locul 4- Marcel Ciolacu, președintele PSD

„Ar fi trebuit să intervenit într-un asemenea moment emoțional. Dl. Marcel Ciolacu nu a înțeles un lucru. Poți să iei o măsură economică pentru români uriașă, să le crești mâine salariul cu nu știu cât, dar dacă nu ieși pe emoție…dl. Klaus Iohannis a sesizat. Așa s-a întâmplat cu Gabi Firea, care a avut măsura aia cu fertilizarea in vitro. Știți că toate l-au votat pe Nicușor Dan? Pentru că românul consideră că tu ești dator să-i dai, că i se cuvine. Mai degrabă influențezi, ca acum în cazul Șoșoacă, vezi câți sunt de partea ei și câți sunt împotriva ei.”

Locul 3- Nicolae Ciucă, premierul României

„Este obsedat de imagine, nu are experiența hârșâielii politice și cine se preocupă de imagine, de imagine va pieri. Întotdeauna când te miros adversarii că ești obsedat de imagine, te-ai terminat. El n-are experiență politică și se vrea politician. Este un premier cum greu mi-am imaginat că poate fi, atât de slab. Numai astăzi au fost cinci uragane, trebuie să le faci față.”

Locul 2- Klaus Iohannis, președintele României

„Pentru că a înviat. Nu a fost o conferință de presă edificatoare. În general nu am încredere în conferințele de presă pentru că el le ține cu grupul de presă de la Cotroceni, care depinde foarte mult de consilierul de presă, dacă se supără… nu a spus nimic istoric și, neliniștitor pentru el, nu a avut niciun ecou față de alte vremuri. Interesant că presa ostilă lui, chiar dacă el a făcut unele concesii, nu a găsit niciun prilej de a-l lăuda. Din contră, au continuat. Ceea ce înseamnă că dl. Klaus Iohannis este pe listă, acolo…”

Locul 1- Nicușor Dan, primarul general al Capitalei

“Inițial, am spus să-l punem pe primul loc pentru că a ținut o conferință de presă din care nu am înțeles nimic. L-aș pune pe primul loc pentru că are o inimă de neom cu Crăciunul. Sărbătoarea e în suflet, e a fiecărui om, dar în România, în acest București, unde sunt atâția oameni simpli, amărâți, fă-le Crăciunul. Eu în fiecare seară dau din alte țări. China, Beijingul, este Crăciun la chinezi. De ce? Pentru că omul ăsta vrea și el târg, brazi… Cum poți să-i iei omului așa ceva, cum poți să nu ai o inimă de stânga, o inimă intelectuală?”

Exit mobile version