Ion Cristoiu, despre noua lege a pensiilor: O asemenea lege nu avea voie să treacă prin procedură de urgenţă. În această coaliţie, avem două partide pesediste

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că noua lege a pensiilor a trecut prin procedură de urgenţă care arată, pe de o parte, unitatea de nezdruncinat a actualei coaliţiei, iar pe de altă parte un atentat la democraţie, la ideea de parlamentarism.

“Foarte important de precizat este faptul că Legea pensiilor nu numai că a trecut, dar a trecut prin procedură de urgenţă, care, sigur, arată o unitate de nezdruncinat a unei coaliţii. Dacă, de exemplu, erau discuţii în comisii, şi la Senat, şi la Camera Deputaţilor, şi de exemplu, în comisii, anumite articole erau respinse la propunerea peneliştilor, că erau dezbateri furtunoase în ambele camere, 2-3 zile, dacă se ridica cineva de la PNL şi spunea la tribună că votează împotriva acestei legi, putem vorbi de o dezbatere normală într-un Parlament”, a afirmat publicistul luni seara la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la Aleph News.

Ion Cristoiu avertizează că adoptarea noii legi a pensiilor fără dezbateri serioase în Parlament va crea probleme la aplicarea ei, ceea ce va determina Guvernul să dea ordonanţe de urgenţă pentru a corecta deficienţele.

“Faptul că ei, acum, din nou, la o lege foarte importantă, despre care nu ştii ce efecte va avea… Pentru că în afară de sursa banilor pentru creşterea pensiilor, despre care nu ştim, nu ştim ce conţine legea, nu prevede o creştere automată a tuturor pensiilor. E o reaşezare.(…) În textul legii sunt unele lucruri care vor produce, mai mult ca sigur, ca în cazul oricărei legi care trece ca gâsca prin apă, efecte şi probabil vor fi date ordonanţe de urgenţă ca să o corecteze. (…) Procesul de aplicare a legii va ridica mari probleme”, a susţinut publicistul.

Ion Cristoiu mai spune că liberalii nu trebuia să voteze această lege din moment ce susţin în continuare că nu există bani pentru majorarea pensiilor, iar procedura prin care a fost adoptată atentează la ideea de democraţie, de parlamentarism.

“Astăzi, a trecut legea şi dl. Ciucă a avut următorul discurs: trebuie să veghem să existe bani. El continuă să susţină că nu sunt bani pentru creşterea pensiilor. Normal era să nu voteze legea. Lucrurile sunt grave din punct de vedere al democraţiei, al parlamentarismului pentru că, indiferent că ai majoritate zdrobitoare sau nu, o asemenea lege nu are voie să treacă prin procedură de urgenţă deoarece are foarte multe lucruri pe care trebuie să le schimbi la dezbateri şi cu atât mai mult cu cât tu, PNL, de două săptămâni spui că nu sunt bani, că ai probleme cu această lege. Măcar la dezbaterea în Parlament făceai o şmecherie, puneai cinci inşi de la PNL să nu fie de acord. Cum putem vorbi de certuri între cele două partide câtă vreme ele s-au înţeles să treacă legea prin procedură de urgenţă?! Înţelegerea pe procedură de urgenţă a une majorităţi arată că nu are fisură”, a explicat publicistul.

În opinia sa, liberalii au acţionat de pe poziţia electoratului PSD, nu al PNL, care este unul capitalist, ceea ce arată o anomalie, şi anume că în coaliţie avem două partide pesediste.

“Unul dintre motivele pentru care PNL a acceptat procedura de urgenţă, puţin evidenţiate, este faptul că se tem că dacă spun că nu sunt bani, pensionarii nu-i vor mai vota. E mult mai grav decât ideea că nu vor să plece de la guvernare. (…) Liberalii au zis că există o linie roşie peste care nu trebuie să treacă PSD: majorările salariale pentru profesori. Nu-i treaba lor cu mărirea, cu asta se ocupă PSD. Mă aşteptam că linia roşie să fie să nu mai cheltuim. În această coaliţie noi avem două partide pesediste. Asta e anomalia. Pe ei nu-i interesează, teoretic, electoratul pensionar, este electoratul PSD. În aceste condiţii, în momentul în care tu spui că ai îndoieli că sunt bani, tu trebuie să vii de pe poziţiile electoratului capitalist şi să spui: bă, nu mai cheltuiţi. Pentru că electoratul de dreapta are această permanentă suspiciune faţă de FSN, PDSR, PSD, că aruncă cu banii”, a susţinut Ion Cristoiu.

Citește și

Exit mobile version