• Ion Cristoiu: Între 1 septembrie 2021 şi 25 noiembrie 2021, România a fost scena unei succesiuni de evenimente unice în post decembrism prin desfăşurarea ei spectaculoasă, surprinzătoare, marcată de multe lovituri de teatru. A fost practic una dintre cele mai pline de viaţă perioade din politica noastră postdecembristă.
  • Ion Cristoiu: Pe 27 octombrie 2021, în plină Criză politică şi în plin val 4 al Pandemiei (cel mai dur de la debutul Pandemiei, cu un număr record de infectări şi un număr record de morţi, cu secţii ATI depăşite de numărul de cazuri grave), Klaus Iohannis pleacă în Egipt, într-o vizită oficială, la invitaţia preşedintelui Abdel Fattah El-Sisi.
  • Ion Cristoiu: Pe 11 august 2021, în plină bătălie pentru şefia PNL, apare în întreaga presă informaţia că în 2000, cu douăzeci de ani în urmă, actualul premier Florin Cîţu, student în America, a fost prins beat la volan şi a fost arestat pentru două zile. Au urmat şi alte dezvăluiri din dosarul întocmit de Justiţia americană.

1. Spargerea Coaliţiei PNL, USRPLUS, UDMR şi înlocuirea ei cu o nouă Coaliţie PNL, PSD, USRPLUS, UDMR prin aducerea PSD la Guvernare a fost rezultatul unui Plan conceput dinainte sau aşa s-a nimerit?

În mai multe rînduri am ţinut să avertizez că între comentator şi istoric stă o deosebire însemnată. Istoricul ştie ce s-a întîmplat la capătul unui şir de momente. Comentatorul, pe care l-am poreclit Istoric al clipei, nu ştie care va fi finalul în clipa cînd îşi dă cu părerea despre un Proces în desfăşurare.

Între 1 septembrie 2021 şi 25 noiembrie 2021, România a fost scena unei succesiuni de evenimente unice în post decembrism prin desfăşurarea ei spectaculoasă, surprinzătoare, marcată de multe lovituri de teatru. A fost practic una dintre cele mai pline de viaţă perioade din politica noastră postdecembristă, dar şi una din cele mai dificile perioade pentru Istoricul clipei, căruia cititorii şi telespectatorii îi cereau profeţii despre finalul succesiunii. Au fost Moţiuni de cenzură votate şi Moţiuni de cenzură avortate, alianţe halucinante (USRPLUS şi AUR), două eşecuri de a forma un Guvern şi, în final, trecerea prin Parlament a Guvernului Nicolae Ciucă.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC

La vremea respectivă, comentînd evenimentele (la rubrica Gîndurile lui Cristoiu şi la Jurnalul meu video de pe cristoiublog.ro, la emisiunile de la Aleph News şi la cele de la TVR), am oscilat între a susţine teza unui Proces care se desfăşoară de la sine, scăpat de sub control, şi a unui Proces care urmează (deşi cu şerpuiri) un Plan bine pus la punct de Klaus Iohannis. E finalul crizei rezultatul unui Plan iniţiat şi dirijat de Klaus Iohannis cu o consecvenţă rar întîlnită la un politician român sau rezultatul unui lung şir de întîmplări? La această întrebare vom afla răspuns doar cînd principalii implicaţi în Proces – Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu, Florin Cîţu, Rareş Bogdan – îşi vor scrie Memoriile.

2. Cine a regizat Scandalul cu fotografiile lui Klaus Iohannis de la Piramide?

Pe 27 octombrie 2021, în plină Criză politică şi în plin val 4 al Pandemiei (cel mai dur de la debutul Pandemiei, cu un număr record de infectări şi un număr record de morţi, cu secţii ATI depăşite de numărul de cazuri grave), Klaus Iohannis pleacă în Egipt, într-o vizită oficială, la invitaţia preşedintelui Abdel Fattah El-Sisi.

De regulă, călătoriile lui Klaus Iohannis în străinătate, cu excepţia celor făcute la Înalta Poartă de la Washington, trec neobservate în România. Acum însă, date fiind Criza guvernamentală şi Criza sanitară, anunţul privind vizita provoacă în România o ridicare de sprîncene. Klaus Iohannis, însoţit de soţie, Carmen Iohannis, s-ar fi întors în ţară fără ca mulţi români să fi ştiut c-a fost în Egipt dacă pe 28 octombrie 2021, seara, n-ar fi izbucnit ceea ce va rămîne în Istorie sub numele de Scandalul Fotografiile de la Piramide. Joi, 28 octombrie 2021, seara, site-ul Gazetaph.ro publică cîteva fotografii suprinzîndu-l pe Klaus Iohannis, alături de soţie, vizitînd ca turist Piramidele. Comentariul, semnat de Daniel Dimache, directorul site-ului, dezvăluie că preşedintele, aflat în vizită în Egipt, a făcut un popas de vacanţă la Piramide. Potrivit lui Daniel Dimache, o cunoscută de a sa, aflată întîmplător cu familia în voiaj la Piramide, a fost neplăcut surprinsă de lejeritatea de vacanţă a lui Klaus Iohannis (în timp ce în ţară se murea de Covid pe capete), le-a făcut celor doi fotografii şi le-a trimis Gazetei de Prahova.

Ecoul publicării a fost mult sporit de publicarea de către alte site-uri şi a altor fotografii, dar mai ales de reacţiile presei, ale opiniei publice. Scandalul fotografiilor a contribuit masiv la prăbuşirea lui Klaus Iohannis în sondaje. De precizat că, deşi s-a fotografiat cu soţia, ca orice turist faţa Piramidelor, preşedintele n-a pus pe site-ul Cotrocenilor sau pe Facebook nici o fotografie, ba mai mult n-a suflat un cuvînt despre Scandal. La vremea respectivă, mi-am exprimat îndoieli că publicarea şi mai ales amplificarea Scandalului au fost întîmplătoare. Deşi într-un interviu dat mie în exclusivitate pentru Jurnalul meu video, Daniel Dimache a susţinut că apariţia fotografiilor n-are nimic conspiraţionist, fiind vorba pur şi simplu de întîmplare, totuşi eu sînt mai departe convins c-a fost vorba de o Operaţiune anti-Iohannis. M-am bazat la vremea respectivă pe rapiditatea cu care presa anti-Iohannis a preluat fotografiile de pe site-ul Gazetaph.ro, comentîndu-le indignată, dar şi pe reproducerea pe aceste site-uri şi a altor fotografii cu Preşedintele la Piramide decît cele trimise redacţiei de cunoştinţa lui Daniel Dimache.

Despre Scandal Klaus Iohannis n-a făcut nici un comentariu, pînă acum, deşi au trecut deja două luni. E drept că presa n-a insistat, Scandalul fiind repede uitat, în stil românesc. Întrebarea Cine a regizat Scandalul? rămîne.

3. Cine a iniţiat şi a coordonat din umbră campania de presă Florin Cîţu – arestat în America?

Pe 11 august 2021, în plină bătălie pentru şefia PNL, apare în întreaga presă informaţia că în 2000, cu douăzeci de ani în urmă, actualul premier Florin Cîţu, student în America, a fost prins beat la volan şi a fost arestat pentru două zile. Au urmat şi alte dezvăluiri din dosarul întocmit de Justiţia americană. Fiind vorba de un păcat de tinereţe, normal ar fi fost ca informaţia să nu depăşească hotarele presei mondene şi al consemnării ca ştire în presa quality doar într-o singură ediţie. Informaţia şi documentele hrănesc o campanie de presă de o rară virulenţă. Comentariile, titlurile, reproducerile de documente stau sub semnul acuzaţiei Premierul penal. Scandalul ia proporţii. Proasta gestionare de către Florin Cîţu, dar mai ales tendenţiozitatea campaniei îi afectează grav imaginea lui Florin Cîţu de premier şi de candidat la şefia PNL. Iscodirea Scandalului evidenţiază c-a fost vorba de o campanie în care presa a fost folosită (cu sau fără ştirea ei) pentru o lovitură administrată lui Florin Cîţu. E limpede c-a fost vorba de o intrigă pusă la cale de o forţă din afara presei.

Nici azi nu se ştie cine a dat documentele la presă şi a ghidat campania.

4. A fost Maia Morgenstern complice la Diversiunea Atacul antisemit sau a fost doar manipulată?

În 27 martie 2021, izbucneşte unul dintre cele mai ciudate Scandaluri postdecembriste.

Maia Morgenstern, directoare a Teatrului Evreisc de Stat, reproduce pe Facebook un e-mail primit chiar înainte de Paştele evreiesc în care semnatarul, prezentîndu-se ca Din partea partidului AUR, o ameninţă pe distinsa actriţă cu asasinarea, pe fiica actriţei, cu violul şi pe angajaţii Teatrului Evreiesc, cu incendierea.

Textul mesajului sugera un ins care nu e în toate minţile. Grozăviile cu care ameninţa el erau greu de realizat chiar şi de un comando terorist, d-apoi de un singur cetăţean.

Cu astfel de situaţii se întîlneşte în România orice persoană publică.

În chip surprinzător, Maia Morgenstern, persoană matură şi evident lucidă, dă întîmplării semnificaţia unui atac antisemit. După ce victima depune plîngere la Poliţie, autorul mesajului e prins în cîteva zile. E vorba de un tînăr (al cărui nume e secret şi azi) venit la Poliţie cu mama. Pe 29 martie 2021, Parchetul cere în instanţă judecarea în condiţii de control judiciar şi nu de arest preventiv. Parchetul, aşadar, nu consideră fapta prea gravă.

Cu toate acestea, sub îndrumarea lui Alexandru Muraru, consilier al premierului Ciucă, întîmplarea (banală într-o ţară în care şi nebunii se bucură de libertatea de expresie) devine un grav atac antisemit, ba mai mult, expresia unui aşa zis antisemitism în creştere spectaculoasă în România. Presa, clasa politică îi ţin isonul Pompierului de la Guvern cu antisemitismul. Se ajunge pînă acolo cu demenţa încît, pe 31 martie 2021, Camera Deputaţilor, condusă de Ludovic Orban, adoptă o Declaraţie de condamnare „a atacului violent antisemit” îndreptat împotriva actriţei Maia Morgenstern. În tot acest timp, autorul mesajului era lăsat în libertate de Parchet.

Asupra autorului autorităţile au păstrat şi păstrează o discreţie inexplicabilă. Nici presa nu s-a ostenit să vadă cine e autorul unui Scandal menit a face din România o ţară bîntuită de antisemitism.

Au trecut de atunci aproape un an. Nu se mai ştie nimic de dosarul autorului.

Maia Morgenstern lasă impresia c-a uitat Scandalul.

Noi însă nu l-am uitat. Drept pentru care ne întrebăm dacă Maia Morgenstern a fost complice sau a fost manipulată în acest Scandal cu note evidente de Diversiune ordinară? Va avea Maia Moregenstern curajul să recunoască faptul c-a făcut din ţînţar armăsar?

5. A fraudat sau nu Clotilde Armand alegerile pentru primăria Sectorului 1?

Plecînd de la imaginile surprinse de camerele video în noaptea alegerilor locale în care persoane rămase neidentificate umblau la sacii cu buletine de vot, procurorul Sorin Iaşinovschi, de la SIIJ, a declanşat în 9 februarie 2021 o anchetă avînd în centru numărarea voturilor. Iniţiativa a fost supusă unei campanii de contestare şi intimidare din partea reţelei USR din presă şi a liderilor USR.

Deşi Marcel Ciolacu garanta în 19 iulie 2021 că ancheta se îndreaptă spre teza fraudării, nici azi ea n-a fost finalizată. În urmă cu cîteva zile procurorul Sorin Iaşinovoschi a cerut să fie mutat de la SIIJ la Parchetul de pe lîngă Curtea de Apel Suceva.

Înregistrările cu persoane care umblă la sacii cu voturi, scorul foarte strîns dintre Clotilde Armand şi Daniel Tudorache, umflarea rezultatului înregistrat de Clotilde Armand în exit-pooluri (pe 10% diferenţă, cînd în realitate a fost sub 1%) arată că o anchetă dusă pînă la capăt s-ar fi impus. Nu de alta, dar ea ar fi dat răspuns întrebării dacă au fost sau nu fraudate alegerile de la sectorul 1 au fost fraudate. +Rezultatul anchetei putea arăta că n-au fost fraudate. Clotilde Armand ar fi fost absolvită de orice suspiciune. O dată cu moartea anchetei, din punct de vedere oficial a murit şi răspunsul la întrebarea Au fost fraudate sau nu alegerile la sectorul 1? Şi a rămas suspiciunea că au fost fraudate.

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro