- Demonstrațiile din Iran, adesea conduse de femei, s-au coagulat de atunci în jurul unei serii de nemulțumiri față de regim.
- Opt state membre au votat împotriva rezoluției, iar 16 s-au abținut.
- Iranul a condamnat rezoluția americană, calificând-o drept o „cerere ilegală” și a declarat că slăbește statul de drept în cadrul Națiunilor Unite.
Statele membre ale Națiunilor Unite au eliminat Iranul dintr-un grup cheie al ONU pentru drepturile femeilor, la doar câteva luni după ce a aderat la acesta. Această răsturnare de situație neobișnuită are loc în contextul în care Iranul este zguduit de o mișcare de protest în curs de desfășurare, declanșată de moartea unei tinere în custodia așa-numitei „poliții a moralității” a țării.
Douăzeci și nouă de membri ai Consiliului Economic și Social al ONU au votat miercuri în favoarea unei rezoluții propuse de Statele Unite pentru „a elimina cu efect imediat Republica Islamică Iran din Comisia privind statutul femeii pentru restul mandatului său 2022-2026″.
Opt state membre au votat împotriva rezoluției, iar 16 s-au abținut. Adresându-se miercuri Consiliului, ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că „femeile și activiștii au apelat la noi, la Națiunile Unite, pentru sprijin”.
„Ele ne-au adresat cererea lor tare și clar: eliminați Iranul din Comisia privind statutul femeii. Motivul este simplu. Comisia este principalul organism al ONU pentru promovarea egalității de gen și abilitarea femeilor. Nu-și poate desfășura activitatea importantă dacă este subminată din interior. Statutul de membru al Iranului în acest moment este o pată urâtă pe credibilitatea Comisiei”, a adăugat Thomas-Greenfield.
Iranul a condamnat rezoluția americană, calificând-o drept o „cerere ilegală” și a declarat că slăbește statul de drept în cadrul Națiunilor Unite. Ambasadorul și reprezentantul permanent al Iranului la Națiunile Unite, Amir Saeed Irvani, a declarat că rezoluția de îndepărtare a Iranului a fost construită pe „afirmații nefondate și argumente fabricate folosind narațiuni false”, potrivit agenției de știri de stat IRNA, miercuri.
Iranul abia își începuse mandatul de patru ani în cadrul Comisiei privind statutul femeii, formată din 45 de membri – creată pentru a milita pentru egalitatea de gen la nivel global – după ce a fost ales în acest organism în aprilie. În ultimele luni, țara a fost cuprinsă de proteste în masă declanșate de moartea în septembrie a lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, care a murit după ce a fost reținută în Teheran de o unitate de poliție care aplică coduri vestimentare stricte pentru femei, cum ar fi purtarea obligatorie a vălului.
Demonstrațiile din Iran, adesea conduse de femei, s-au coagulat de atunci în jurul unei serii de nemulțumiri față de regim. Autoritățile au declanșat o represiune mortală împotriva demonstranților, fiind raportate cazuri de detenție forțată și abuzuri fizice care au vizat grupul minoritar kurd din țară.