• „Barna a insistat pe diviziunea USR vs Plus. Era o tensiune puternică între puterea Echipei Barna și Opoziția din USR PLUS. Puterea Echipei Barna a fost discreționară”
  • „Au fost gesturi de putere disproporționate pe care echipa Barna le-a făcut. (…) Barna a călcat pe un principiu sfânt: că alegerile interne chiar contează în USR PLUS.”
  • „Echipa Ghinea a hotărât brusc că trebuie să ne numim doar USR. Trebuie să respectăm ambele brațe ale partidului. Problema cu sigla a dat foarte prost, a rănit oameni”
  • „USR Brașov a avut un succes major în toate rundele de alegeri. USR Brașov n-a fost în trendul descendent al partidului la nivel național”
  • „Pentru candidatul la Președinție al partidului avem nevoie de o competiție internă. Am propus să înființăm un guvern din umbră”
  • „Coaliția nu a funcționat cu adevărat niciodată. În Parlament, frustrarea e și mai mare. O mare parte din PNL este în concurență cu noi pentru 2024”
  • „O parte din soluție este președintele Iohannis. Iohannis a fost parte din problemă, din păcate. Iohannis trebuie să redevină președintele mediator, Iohannis trebuie să renunțe să insiste pe Florin Cîțu. Sper că nu doar Bode, Cîțu, Orban sau Vâlceanu soluțiile PNL, ar fi trist”
  • „Da, în Franța câștigam mai mult decât acum. Câștigam de 3-4 ori mai mult decât ca parlamentar (…)Ca parlamentar, câștig 11.000 de lei și ceva net. Mi-e un pic jenă: e prima oară în viața mea când iau bani de la stat”
  • „Ar trebui să se renunțe la ne-impozitarea IT-iștilor. Trebuie să se ia decizii echitabile pe toate fronturile. Trebuie să avem discuții despre sporuri, pensii speciale, impozitare”

„Și eu mă întreb ce caut în politică atunci când văd atmosfera. Am început alături de USR în 2016, când eram în diaspora. M-am întors în România în 2019, am lucrat ca informatician în Franța. M-a interesat întotdeauna Educația. De când eram mic urmăream politica. (…) Am plecat în 2011 în străinătate, crezând vă voi sta 3-4 ani. Am fost informatician în Franța, la mai multe firme private. Mi-am spus că dacă mă întorc, trebuie să se schimbe ceva”, a declarat Irineu Darău, liderul USR Plus, în emisiunea OFF/OnTheRecord pe Aleph News.

IT-ist de meserie, Irineu Darău spune că el este de acord cu impozitarea IT-iștilor: „Ar trebui să se renunțe la ne-impozitarea IT-iștilor. Trebuie să se ia decizii echitabile pe toate fronturile. Trebuie să avem discuții despre sporuri, pensii speciale, impozitare. În România, ca IT-ist, ai un nivel de trai mai înalt decât în Vestul Europei”.

„Am un merit în cum am construit organizația USR Brașov. În USR Brașov am avut intern 4 runde de alegeri în 4 ani și jumătate. Dinamismul USR Brașov i-a ținut pe oameni în priză. Eu niciodată nu am blocat oamenii. În USR Brașov am interzis cumulul de funcții. Oamenii cu funcții grele nu mai pot avea funcții interne. Când cumulezi putere, ocupi prea mult spațiu. (…) Am câștigat ca prima forță a Brașovului la europarlamentare. Am câștigat și parlamentarele și Primăria Brașov. USR Brașov a avut un succes major în toate rundele de alegeri. USR Brașov n-a fost în trendul descendent al partidului la nivel național. (…) Candidatura mea a fot sănătoasă pentru USR”, spune Irineu Darău, în interviul dat emisiunii OFF/OnTheRecord.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Despre rezultatele Congresului USR PLUS, Irineu Darău a afirmat: „Celelalte echipe se confruntau pe falia USR vs Plus. Alegerile cu 2 opțiuni ar fi divizat și mai mult. În USR construcția organizațională internă a fost deficitară. De la Cioloș și Barna nu au fost propuneri concrete. Dacă nu ai soluții, riști să fii un uriaș cu picioarele de lut. Am publicat un plan de reformă al USR, Dacian Cioloș l-a preluat. Voi ține presiunea pe tot Biroul Național al USR PLUS. Dacă și noi eșuam în soluții și oameni, nu știu ce ne așteaptă în 2024. (…) Sistemul de vot în Biroul Național al USR trimite grupuri de delegați dintr-o singură tabără. În Biroul Național nu este o reprezentativitate cum ar trebui să fie. Toate facțiunile trebuie să fie reprezentate în conducerea USR PUS. Dan Barna a fost un element de diviziune în USR în momente esențiale. Barna a insistat pe diviziunea USR vs Plus. Era o tensiune puternică între puterea Echipei Barna și Opoziția din USR PLUS. Puterea Echipei Barna a fost discreționară. Mi-aș fi dorit să fie mai mulți candidați pentru șefia USR PLUS. (…) A fost o greșeală strategică: au rămas 2 nuclee mari. (…) USR Diaspora ne-a adus rezultate excelente. Diaspora a fost un fief al Opoziției față de Barna. Au fost gesturi de putere disproporționate pe care echipa Barna le-a făcut. Barna a suspendat un președinte al filialei și a refuzat să organizeze mult timp alegeri. Echipa Barna a invalidat și candidatura lui Vlad Teohari. Barna a călcat pe un principiu sfânt: că alegerile interne chiar contează în USR PLUS. Vlad Teohari a fost invalidat pentru delict de opinie. Un om nu poate fi înlăturat prin pixul unui lider. Dan Barna nu și-a recunoscut partea lui de vină. Barna nu și-a asumat greșelile din cele 2 mandate. La USR se dau puține CEC-uri în alb liderilor. (…) Ghinea l-a atacat pe Dacian Cioloș. S-au depășit linii roșii care n-ar fi trebuit depășite. S-a greșit în apelative în campanie. Eu cred că în interiorul partidului, și unii și alții erau sistemul. Procesul electoral nu a fost pregătit pentru mai mulți candidați la șefia USR PLUS. Nu se așteptau să candidez, au fost surprinși”

„Brandul partidului și elementele vizuale nu s-au schimbat. Avem o siglă veche din 2016. Trebuie să respectăm contribuția PLUS în partid. Echipa Ghinea a hotărât brusc că trebuie să ne numim doar USR. Trebuie să respectăm ambele brațe ale partidului. Problema cu sigla a dat foarte prost, a rănit oameni”, spune Darău.

Candidatul la Președinție al USR PLUS ar trebui decis prin alegeri interne, afirmă Irineu Darău pentru Aleph News: „Cred că va fi competiție pentru candidatul la Președinție. Au fost mulți useriști care l-au votat pe Cioloș. Vreau alegeri deschise în USR PLUS pentru 2023-2024. Pentru candidatul la Președinție al partidului avem nevoie de o competiție internă. Am propus să înființăm un guvern din umbră”.

„Coaliția nu a funcționat cu adevărat niciodată. În Parlament, frustrarea e și mai mare. O mare parte din PNL este în concurență cu noi pentru 2024. (…) Cred că s-a greșit în USR cu negocierea rapidă pe portofolii. Trebuia un calendar clar cu reformele partidelor. Angajamentele trebuiau să fie trecute cu consecințe. Dacă nu se îndeplineau promisiunile, să ieșim de la guvernare. Trebuie să stăm la masă tot cu PNL și UDMR, cu calendar clar. Credeți că noi am fost mulțumiți de toți miniștrii PNL? USR nu a cerut schimbarea miniștrilor. Dar nu construiești o echipă demițând miniștrii. (…) Trebuie să convenim măsurile coaliției cu calendar clar. O parte din soluție este președintele Iohannis. Iohannis a fost parte din problemă, din păcate. Iohannis trebuie să redevină președintele mediator, Iohannis trebuie să renunțe să insiste pe Florin Cîțu. Sper că nu doar Bode, Cîțu, Orban sau Vâlceanu soluțiile PNL, ar fi trist. (…) Varianta facilă ar fi să rămânem în Opoziție. Noi vrem să reintrăm la guvernare dar nu pentru nimic. Vrem să intrăm la guvernare să schimbăm lucruri pentru România. Cu ce îi ajută pe români că 7 useriști sunt pe niște fotolii? Nu ajunge să fim la guvernare, trebuie să facem la guvernare. (…) USR nu va vrea să se întoarcă la guvernare în aceleași condiții. Ieșirea de la guvernare ne-a unit”, a declarat Darău despre ieșirea USR PLUS de la guvernare.

Cât câștigă Irineu Darău, după ce-a renunțat la antreprenoriat și a intrat în politică? Spune chiar el în emisiunea OFF/OnTheRecord pe Aleph News:

„Da, în Franța câștigam mai mult decât acum. Câștigam de 3-4 ori mai mult decât ca parlamentar. Când ești antreprenor, mai ai o flexibilitate. Am făcut un salt brusc înspre necunoscut.. Am devenit persoane publice și nu e ușor. Am fost dezamăgit de iresponsabilitatea unor discursuri. Este o lipsă totală de implicare a unor parlamentari. Sunt dezamăgit de felul în care se lucrează pe unele dintre inițiative. În România nu suntem în stare să scoatem o lege bună. În privat așa nu merge niciodată. Ca parlamentar, câștig 11.000 de lei și ceva net. Mi-e un pic jenă: e prima oară în viața mea când iau bani de la stat. Mă întreb dacă am făcut cât de cât ca să merit banii. Sunt plătit din buzunarele românilor. Eu justific 100% suma forfetară, este la mine pe site. Nu merg gratuit pe tren, nu am folosit șoferul Senatului niciodată. Politicianul dacă urcă în stratosferă dacă pierde capul”.