• Cabinetul din Japonia a aprobat marți un plan de vânzare către alte țări a viitoarelor avioane de vânătoare.
  • Decizia privind avioanele va permite pentru prima dată Japoniei să exporte arme letale pe care le coproduce către alte țări.
  • Schimbarea vine în contextul în care Kishida plănuiește o vizită de stat la Washington în luna aprilie.

Cabinetul japonez a aprobat marți un plan de vânzare către alte țări a viitoarelor avioane de vânătoare de ultimă generație pe care le dezvoltă împreună cu Marea Britanie și Italia, în cea mai recentă îndepărtare de principiile pacifiste postbelice ale țării, conform AP News.

Decizia controversată de a permite vânzările internaționale de arme este așteptată să contribuie la asigurarea rolului Japoniei în proiectul comun de avioane de luptă și face parte dintr-o mișcare de dezvoltare a industriei japoneze de armament și de consolidare a rolului său în securitatea globală.

Secretarul-șef al cabinetului, Yoshimasa Hayashi, a declarat că modificările sunt necesare având în vedere mediul de securitate al Japoniei, dar a subliniat că principiile pacifiste ale Japoniei rămân neschimbate.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

„Pentru a obține un avion de luptă care să îndeplinească performanțele necesare și pentru a evita periclitarea apărării Japoniei, este necesar să se transfere produse finite din Japonia către alte țări decât țările partenere”, a declarat Hayashi, adăugând că Tokyo va urma un proces strict de aprobare pentru vânzarea de avioane. „Am demonstrat în mod clar că vom continua să aderăm la filozofia noastră de bază ca națiune pașnică”, a spus el.

Decizia privind avioanele va permite pentru prima dată Japoniei să exporte arme letale pe care le coproduce către alte țări.

Japonia colaborează cu Italia și Marea Britanie pentru a dezvolta un avion de luptă avansat care să înlocuiască flota sa îmbătrânită de avioane de luptă F-2 de concepție americană, precum și avioanele Eurofighter Typhoon folosite de armatele britanică și italiană.

Japonia speră că noul avion va oferi capacități avansate de care Japonia are nevoie pe fondul tensiunilor tot mai mari din regiune, oferindu-i un avantaj tehnologic față de rivalii regionali China și Rusia.

Guvernul a dat asigurări că, deocamdată, linia directoare revizuită se aplică doar la avionul cu reacție și că va fi nevoie de aprobarea cabinetului pentru a face acest lucru. De asemenea, potențialii cumpărători vor fi limitați la cele 15 țări cu care Japonia a semnat acorduri de parteneriat în domeniul apărării și de transfer de echipamente. Sondajele recente sugerează că opinia publică este împărțită în ceea ce privește acest plan.

În 2014, Japonia a început să exporte unele bunuri militare neletale, iar într-o ultimă mișcare, în decembrie anul trecut, a aprobat o modificare care ar permite vânzarea a 80 de arme letale și componente pe care le fabrică sub licență de la alte țări înapoi către licențiatori. Schimbarea a deschis calea pentru ca Japonia să vândă rachete Patriot proiectate de SUA către Statele Unite, ajutând la înlocuirea munițiilor pe care Washingtonul le trimite în Ucraina.

Schimbarea vine în contextul în care Kishida plănuiește o vizită de stat la Washington în luna aprilie, unde se așteaptă ca el să sublinieze disponibilitatea Japoniei de a-și asuma un rol mai important în parteneriatele militare și în industria de apărare.

De asemenea, exporturile ar contribui la stimularea industriei de apărare a Japoniei, care, în mod istoric, s-a ocupat doar de Forța de autoapărare a țării, în timp ce Kishida încearcă să consolideze armata. În ciuda eforturilor sale din ultimul deceniu, industria încă se luptă să atragă clienți.

Citește și