• Japonia se teme că o invazie chineză a început să devină tot mai posibilă. China ar putea revendica Taiwanul, urmând exemplul Rusiei.
  • Prim-ministrul Japoniei, Kishida Fumio, a avertizat recent: „Dacă tolerăm folosirea forței pentru a schimba status quo-ul, aceasta va avea un impact și asupra Asiei”
  • O ultimă legătură este faptul că Rusia însăși este o putere asiatică. Înainte de a începe să se pregătească pentru războiul împotriva Ucrainei, activitățile sale militare din Orientul Îndepărtat rusesc deveneau nu numai mai viguroase, ci și mai ostile față de America și aliații săi.

Japonia se teme că o invazie chineză a început să devină tot mai posibilă. China ar putea revendica Taiwanul, urmând exemplul Rusiei, relatează The Economist.

Pentru cei preocupați de pacea din regiunea Asia-Pacific, Ucraina este, după cum spune un comentariu dintr-un ziar japonez, „nu doar un foc pe malul opus”. Nu în ultimul rând, Asia are, de asemenea, o mică democrație care se lovește de un mare bătăuș. China revendică de mult timp Taiwanul ca fiind al său, își folosește forțele armate pentru a-l intimida și își rezervă dreptul de a-l invada.

Prim-ministrul Japoniei, Kishida Fumio, a avertizat recent: „Dacă tolerăm folosirea forței pentru a schimba status quo-ul, aceasta va avea un impact și asupra Asiei”. El a lăsat să se înțeleagă că agresiunea președintelui rus, Vladimir Putin, față de Ucraina ar putea să-l încurajeze pe omologul său chinez, Xi Jinping, în ceea ce privește Taiwanul.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

Comentariile din China nu fac mare lucru pentru a risipi această idee. Ca răspuns la un apel al G7 de a sprijini integritatea teritorială a Ucrainei, Global Times, un tabloid de stat, a scris pe Twitter în mod batjocoritor: „Când China ia măsuri pentru a eradica regimul secesionist din Taiwan, trebuie să acordați și dumneavoastră un sprijin neclintit Chinei”.
În realitate, departe de a afirma înțelepciunea politicii externe a lui Xi, războiul din Ucraina îi expune limitele. Între timp, diferențele dintre Ucraina și Taiwan luminează mai mult decât asemănările, începând cu nivelurile de sprijin american. Majoritatea americanilor nici mărcar nu pot găsi Ucraina, al 67-lea partener comercial al țării lor, pe o hartă.

Taiwanul, în schimb, este al nouălea partener comercial al Americii și o superputere în domeniul semiconductorilor, aflată în centrul lanțurilor de aprovizionare globale. Fiind o democrație vorbitoare de limbă chineză, subliniază Bonnie Glaser de la German Marshall Fund of the us, un think-tank din Washington, Taiwanul a fost mult timp apreciat de Statele Unite ca un model politic alternativ la cel al continentului condus de comuniști.

Cele două țări au avut un tratat de apărare reciprocă până în 1979, de atunci America a furnizat armament și a declarat că va rezista încercărilor de a schimba prin forță statutul insulei ca națiune independentă, cu excepția numelui. Taiwanul se află, de asemenea, în centrul „primului lanț de insule” din Pacificul de Vest și, sub o gestionare prietenoasă, oferă un tampon crucial pentru Japonia, principalul aliat al Americii în regiune, în fața amenințărilor chinezești.

O ultimă legătură este faptul că Rusia însăși este o putere asiatică. Înainte de a începe să se pregătească pentru războiul împotriva Ucrainei, activitățile sale militare din Orientul Îndepărtat rusesc deveneau nu numai mai viguroase, ci și mai ostile față de America și prietenii săi. Rusia folosește Marea Okhotsk, la nord de Japonia, ca o redută pentru submarinele sale înarmate nuclear (concepute pentru a ataca Statele Unite în ultimă instanță). Ea a efectuat exerciții navale comune cu China, un partener militar din ce în ce mai apropiat, în Marea Japoniei.

Între timp, Japonia este singurul membru al G7 cu care Rusia are o dispută teritorială directă: Stalin a confiscat patru insule nordice în ultimele zile ale celui de-al doilea război mondial. Speranțele Japoniei de a le recupera au dus la ani de încercări de apropiere cu Rusia, în care Japonia a făcut eforturi pentru a nu fi văzută ca făcând parte dintr-o grupare anti-Rusia. Dar săptămâna aceasta Japonia a condamnat agresiunea Rusiei și s-a alăturat sancțiunilor occidentale împotriva acestei țări – în ciuda exercițiilor rusești neobișnuit de mari din ultimele săptămâni în apele din apropierea Japoniei, menite, spun analiștii militari, să descurajeze Japonia să se alăture Americii și Europei. Tensiunea crescută dintre Rusia și Japonia pare să devină o normă. Incendiile din Ucraina ard deja pe malul asiatic.