• Ministerul japonez al Apărării a solicitat miercuri un buget de 40 de miliarde de dolari, amintind de războiul din Ucraina.
  • Cheltuielile de apărare ale Japoniei au crescut aproape anual în ultimul deceniu.
  • Prim-ministrul Fumio Kishida a promis modernizări radicale, iar ministerul său al apărării a dezvăluit o listă de dorințe care include drone înarmate și cercetări privind rachetele hipersonice.

Ministerul Apărării al Japoniei a cerut miercuri un nou buget anual record, subliniind că lumea se confruntă cu „cele mai mari provocări de la Al Doilea Război mondial ”, cu referire directă la Rusia şi China, potrivit AFP.

Tokyo îşi propune în special să amelioreze capacităţile rachetelor sale de croazieră, să se doteze cu drone înarmate şi să dezvolte rachete hipersonice.

Cheltuielile militare ale Japoniei s-au majorat deja aproape constant în ultimul deceniu, dar ar urma să crească şi mai mult în anii următori pe fondul invaziei ruse în Ucraina şi al presiunii în creştere a Beijingului asupra Taiwanului.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Comunitatea internaţională se confruntă cu „cele mai mari provocări de la Al Doilea Război mondial” şi „ceea ce se petrece acum în Europa se poate întâmpla” în Asia-Pacific, a subliniat miercuri Ministerul Apărării.

El cere, în consecinţă, un buget de 5.590 miliarde de yeni (40 miliarde de euro) pentru exerciţiul financiar 2023/2024 care va începe la 1 aprilie viitor, sumă echivalentă cu o creştere de 2% faţă de bugetul iniţial pentru anul fiscal în curs. Suma definitivă va fi probabil mai mare, la fel ca în exerciţiul financiar actual, care a depăşit în final 6.000 de miliarde de yeni după suplimentări repetate.

Japonia vrea să-și dubleze bugetul acordat Apărării

Partidul Liberal-Democrat aflat la putere îşi propune să aducă bugetul apărării la 2% din PIB în termen de cinci ani, pentru a ajunge la 10.000 miliarde de yeni (72 miliarde de euro la cursul actual).

Un astfel de salt ar putea propulsa Japonia pe locul al treilea în lume în ce priveşte cheltuielile militare, după Statele Unite şi China.

Până acum, Japonia respecta o regulă tacită potrivit căreia cheltuielile militare să fie plafonate în jurul a 1% din PIB. Japonia găzduieşte numeroase baze americane şi este plasată sub umbrela nucleară a Statelor Unite, însă, dată fiind Constituţia sa pacifistă din 1947, nu poate dispune de o armată proprie şi investiţiile sale militare sunt teoretic limitate la mijloace defensive.

Aceste restricţii încep totuşi să fie contestate, iar vechiul proiect al PLD de revizuire a Constituţiei pentru clarificarea şi lărgirea misiunilor Forţelor de autoapărare japoneze a fost recent repus în discuţie.