- Japonia este al șaselea cel mai important partner comercial al UE
- PIB-ul Japoniei este de 4.200 miliarde dolari americani
- Germania i-a luat fața Japoniei și a ajuns a treia cea mai mare economie mondială
- UK a intrat și ea în recesiune tehnică la sfârșitul lui 2023, în ciuda promisiunii lui Sunak că va „creşte economia”
Japonia, până de curând a treia cea mai mare economie a lumii, a intrat în recesiune în mod neaşteptat.
Produsul intern brut (PIB) al ţării s-a contractat cu 0,4%. Din cauza evoluției slabe,
economia niponă a pierdut podiumul economiilor mondiale și a fost devansată de Germania,
care a ajuns a treia cea mai mare economie din lume.
Cum ne afectează pe noi, România, aceste evoluții ale economiei japoneze?
Răzvan Botea, editor ZF: „Ok, am și niște cifre exacte, dar vreau să încep cu un concept. Economia mondială este ca un organism, dacă vrei ca uN organism uman. Și atunci când pică un organ, să zicem, nu știu, ficat, un organ important. Cum ai spus și tu, economia niponă acum este a 4-a cea mai importantă economie din lume. A fost până de curând a 3-a când pică un un organ, evident, pică ca un dominos și restul organismului, de asemenea, are efect de contagiune. La fel de bine putem să ne întrebăm, de exemplu, ce treabă avem noi cu un virus care a apărut în Wuhan în decembrie 2019. Uite că a pus cu roatele în sus toată lumea. Sigur, nu este cazul acum. Nu este o criză majoră în Japonia. Sunt două trimestre consecutive de scădere, ceea ce înseamnă o recesiune tehnică în termeni economici.
Un alt exemplu este 2008; în America căzuse Lehman Brothers și diferiți jurnaliști pe economic întrebau aici, în țară, decidenții noștri, factorii politici – „Domnule, ați văzut ce se întâmplă în America?”; Și chiar a fost un răspuns, ceva de genul: „Nu știu, că n-am mai fost de mult peste Ocean”.
Ei, când a venit criza peste noi, prin contagiune din America, ne-a dărâmat cu totul. Poate vă aduceți aminte ce a fost atunci. Deci orice economie majoră din lume are probleme prin efect de contagiune. Va avea și România, pentru că noi suntem interconectați foarte puternic prin legături comerciale”.
Care va fi impactul asupra țării noastre
„Japonia este al 2-lea cel mai mare partener comercial al Uniunii Europene, al zonei euro, cel mai al 2-lea cel mai important partener comercial din Asia, după China, iar zona euro este cel mai important partener comercial al României de departe.
Deci dacă îi merge rău Japoniei, îi merge rău Uniunii Europene, zonei euro și ne merge rău nouă. De asemenea, Japonia este al 2-lea în continuare cel mai important partener comercial al Americii. Care America este cel mai important partener comercial al zonei euro, care zona euro este cel mai important partener comercial al României”, a explicat Răzvan Botea, editor ZF, la Aleph News.
Citește și
- Putin a declarat că îl preferă mai mult pe Biden decât pe Trump la conducerea SUA. În același timp, președintele rus îi dă dreptate lui Trump după comentariile acide privind NATO
- Israelul a bătut palma cu Elon Musk. Starlink va furniza internet inclusiv în anumite părți din Fâșia Gaza
- Jean-Pierre Robin: „Donald Trump uită că cheltuielile militare ale Statelor Unite sunt finanțate de aliații săi”