• Joe Biden a declarat în cadrul unei conferințe privind clima pentru marile economii că războiul Rusiei din Ucraina arată că trecerea la energia regenerabilă este o chestiune de securitate națională.
  • Aceasta a fost a treia convocare a lui Biden a Forumului Economiilor Majore pentru Energie și Climă de când și-a preluat mandatul în 2021.
  • Un oficial înalt al administrației Biden a declarat că la videoconferința au fost reprezentate 23 de țări, reprezentând majoritatea economiilor majore ale lumii.

Președintele SUA este dornic să convingă industria petrolieră autohtonă să intensifice producția în timp ce se pregătește să viziteze Arabia Saudită, se arată într-o publicație străină.

Președintele american Joe Biden a declarat în cadrul unei conferințe privind clima pentru marile economii că războiul Rusiei din Ucraina arată că trecerea la energia regenerabilă este o chestiune de securitate națională, precum și cheie pentru prevenirea încălzirii globale.

Atacul brutal și neprovocat al Rusiei asupra vecinului său, Ucraina, a alimentat o criză energetică globală și a accentuat nevoia de a realiza o securitate și o securitate energetică fiabile pe termen lung”, a declarat Biden la summitul virtual găzduit de la Casa Albă.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Vestea bună este că securitatea climatică și securitatea energetică merg mână în mână.”

Aceasta a fost a treia convocare a lui Biden a Forumului Economiilor Majore pentru Energie și Climă de când și-a preluat mandatul în 2021, cu jurământul de a face din SUA un lider în încercarea mondială de a opri încălzirea globală.

UE se luptă să găsească modalități de a evita dependența de importurile rusești

Dar vine exact în momentul în care Biden se confruntă cu furia publicului din cauza creșterii prețurilor la combustibili legate de consecințele invaziei Rusiei în Ucraina. În același timp, țările europene se luptă să găsească modalități de a evita dependența de importurile rusești de petrol și gaze.

În discursul său, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a lansat un atac puternic asupra industriei petrolului și gazelor, acuzând-o că reflectă tacticile companiilor de tutun de a promova o „povestire falsă pentru a minimiza responsabilitatea lor față de schimbările climatice”.

„Nimic nu poate fi mai clar sau mai prezent decât pericolul expansiunii combustibililor fosili. Chiar și pe termen scurt, combustibilii fosili nu au sens politic sau economic. Cu toate acestea, părem prinși într-o lume în care producătorii și finanțatorii de combustibili fosili au umanitatea la gât”, a spus el.

Cu toate acestea, mesajul șefului ONU a fost contrar realităților politice cu care se confruntă Biden, când încearcă să convingă industria petrolieră autohtonă să crească producția și se pregătește pentru o vizită în Arabia Saudită luna viitoare.

Un oficial înalt al administrației Biden a declarat că la videoconferința au fost reprezentate 23 de țări, reprezentând majoritatea economiilor majore ale lumii și „concentrate pe atenuarea pe care o vor lua” asupra impactului climatic.

Întâlnirea de vineri a fost cea mai mare întâlnire la nivel de lider înainte de COP27, summit-ul de urmărire, care va avea loc în Egipt în luna noiembrie. Însă Rusia nu a participat la summitul de vineri.

China a fost reprezentată doar la nivelul trimisului său climatic, mai degrabă decât la nivelul președintelui Xi Jinping, a spus Casa Albă. Și nici India nu era pe lista oficială a participanților.

În ciuda luptei de adaptare a piețelor globale de energie la consecințele războiului din Ucraina, Biden a insistat că managementul climatic pe termen lung, obiectivele economice imediate și încetarea dependenței de exportatorul de energie Rusia pot lucra împreună.