• Gari Kasparov îi cere lui Joe Biden să aibă un mesaj ferm pentru Ucraina la Vilnius și să ia măsuri concrete pentru a ajuta țara.
  • Kasparov: Ucraina trebuie să câștige. Dacă liderul Alianței nu se exprimă public pentru o victorie ucraineană deplină, va avea și mai mult sânge pe mâini.
  • Gari Kasparov va vorbi la Vilnius în numele Comitetului Antirăzboi din Rusia.

Gari Kasparov i-a dat mat lui Joe Biden, înaintea Summitului de la Vilnius. Îi cere să vină cu un mesaj clar de susținere a Ucrainei, doar gândurile bune și rugăciunile nu o ajută, în condițiile în care, în fiecare zi, mor oameni nevinovați. Ucraina este singurul stat care merită să fie în NATO, pentru că luptă tocmai în războiul pentru care a fost creată Alianța, în 1949, scrie Kasparov într-un editorial publicat în Wall Street Journal.

Șahistul, unul diintre cei mai mari adversari ai regimului de la Kremlin, consideră că americanii nu fac suficient pentru a-l descuraja pe Putin. Că au loc întâlniri secrete între foști sau actuali oficiali americani și autoritățile rusești, iar SUA și NATO se comportă ca și cum le-ar fi teamă ca regimul lui Putin să cadă. Putin este îngrozit de escaladarea conflictului, iar revolta cu Prijojin a demontat mitul că regimul de la Kremlin este stabil și va răspunde în forță dacă este amenințat.

Revolta lui Prigojin a demontat mitul că Rusia domnului Putin este stabilă și că va răspunde cu o forță copleșitoare dacă este amenințat. Structura mafiotă a lui Putin este fragilă, s-a văzut din cât de repede a făcut concesii atunci când i-a fost pusă în pericol puterea. Domnul Putin este îngrozit de escaladare.”, scrie Kasparov.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Acesta este motivul pentru care lipsa unei poziții ferme a lui Joe Biden și a aliaților este de neînțeles. Gari Kasparov susține că experții” de la Casa Albă îi dau sfaturi proaste președintelui american. Și mai grav este că aceiași consilieri care i-au sugerat lui Volodimir Zelenski să ridice steagul alb sunt cei care au provocat dezastrul din Afganistan. Îi acuză chiar pe americani că au știut cu luni de zile înainte ce are de gând să facă Putin și că nu i-au pregătit de luptă, ci de evacuare.

SUA a legat Ucraina cu mâinile la spate. Rușii știu că, din cauza temerilor nefondate de escaladare ale vesticilor, ucrainenii nu îi aruncă în aer. Și sunt liberi să răspândească moarte în rândul civililor nevinovați, în spatele scutului de lașitate al NATO”, adaugă opozantul rus.

Ceea ce Joe Biden trebuie să facă la Vilnius este să vină cu un mesaj clar de susținere a Ucrainei și să îi dea armele care îi ruginesc în depozite și pe cele de care are cu adevărat nevoie pentru a câștiga războiul, avioane și muniție grea, nu arme cu fragmentare și să înțeleagă, măcar după 16 luni de război, că fiecare zi în plus costă și mai mult.

De luni de zile, SUA și aliații repetă că vor fi alături de Ucraina oricât va trebui. Sună bine, dar ce înseamnă asta, de fapt? Să scoată fiecare colonizator de pe teritoriul suveran al Ucrainei? Să se angajeze că va vedea fluturând steagul galben/albastru la Sevastopol? Îi va da NATO Ucrainei avioanele, armele și muniția de care are nevoie ca să câștige și să mențină pacea? Administrația Biden este fericită să fluture steaguri pe social media, în loc să le pună în Crimeea”, avertizează Kasparov.

Gari Kasparov îi cere lui Joe Biden acțiuni concrete acum, a trecut vremea gândurilor bune

Ucraina trebuie să câștige. Acestea sunt cele trei cuvinte pe care domnul Biden trebuie să le spună la Vilnius. Dacă liderul alinaței nu se angajează public pentru o victorie ucraineană deplină, va avea și mai mult sânge pe mâini. Întâlnirea domnului Biden cu domnul Putin la Geneva în 2021 – orașul în care s-au întâlnit Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov în 1985, nu l-a transformat de domnul Biden în Reagan. Acest lucru nu se va întâmpla, dar trebuie să încerce să pună capăt imperiului răului odată pentru totdeauna. Nu poate avea loc un compromis cu genocidul, nu se negociază cu criminalii de război.

Președintele Biden, în loc să îi ofere Ucrainei gânduri bune și rugăciuni pentru viețile ucrainenilor, să le trimită arme și avioane ca să îi salveze. Linia de apărare a Europei față de invazia rusească s-a mutat de la Rin la Nipru, dar valorile pe care le are acea linie le reprezintă nu trebuie să se schimbe. Slavă Ucrainei! Glorie eroilor!”, mai scrie Kasparov.

Joe Biden a transmis însă că Ucraina nu este pregătită de aderare. Chiar și așa Volodimir Zelenski a cerut un angajament, un calendar, acum. Se pare că va primi doar promisiuni de arme, consilierul de Securitate de la Casa Albă a lăsat presa să înțeleagă, marți dimineață, că se lucrează la document: Se deschide calea, dar nu va fi un calendar”.

Aliona Ghetmanciuc, directoarea New Europe Center de la Kiev scrie și ea, într-un editorial în New York Times, că la Vilnius trebuie să ia capăt ambiguitatea strategică care s-a instalat în 2008, după summitul NATO de la București. Și atunci, cu o destinație, dar fără o foaie de parcurs, NATO a rămas vulnerabilă și a lăsat poarta deschisă pentru invaziile lui Vladimir Putin. Strategia pare a fi și acum cea de evitare a unei provocări pentru Putin.

Pentru cei 78% dintre ucraineni care au rude sau prieteni care au fost ucise sau rănite în răyboiul domnului Putin și pentru cei care suferă din cauza atacurilor continue cu drone și rachete, acest argument pare ridicol.

Și orice gând de a ține Ucraina afară din NATO pentru a preveni o agresiune rusească viitoare nu are sens. Domnul Putin a amenințat că va folosi arsenalul militar cu mult înainte ca Ucraina să ceară o invitație politică la Vilnius și va continua să facă asta, orice decizie va fi luată. Poate, și mai la obiect, nimeni nu își dorește mai puțin decât Putin însuși, ca războiul Rusiei contra Ucrainei să se transforme în al III-lea Război Mondial. Armata Rusiei nu are nicio șansă într-o confruntare militară cu NATO. Abia face față forțelor armate ucrainene”, scrie Aliona Ghetmanciuc.

Orice altceva, în afara unei invitații politice pentru Ucraina la Vilnius va fi perceput de Vladimir Putin ca o victorie și îi va confirma că politica lui de a declanșa războaie și de a ocupa alte țări funcționează. Pentru ucraineni va fi un semnal negativ și demoralizator. Sunt înspăimântați că le pleacă copiii la război, militarii de pe front vor fi demotivați, investitorii vor ezita să participe la reconstrucția țării, iar milioanele de refugiați nu vor mai găsi calea către casă, concluzionează experta în politică externă.

Citește și