• SUA acuză China că vrea să domine piața auto prin practici necinstite.
  • Producătorii americani se plâng că sunt obligați să instaleze softuri chinezeşti pe maşinile exportate acolo.
  • SUA poate aplica taxe vamale de 25% pe maşinile importate din China.

„China inundă piața americană cu maşini ieftine iar sub conducerea mea nu voi mai permite asta”, spune preşedintele Joe Biden. Administrația Statelor Unite are în vedere taxe vamale chiar şi de 25% pentru vehiculele chinezeşti, scrie The New York Times.

Președintele Biden a luat joi măsuri pentru a bloca intrarea pe piața auto americană a mașinilor și camioanelor chinezești conectate la internet, inclusiv a vehiculelor electrice, afirmând că acestea prezintă riscuri pentru securitatea națională deoarece sistemele lor de operare ar putea trimite informații sensibile către Beijing.

Acțiunea imediată a fost deschiderea unei anchete a Departamentului Comerțului privind amenințările de securitate, care ar putea duce la noi reglementări sau restricții asupra vehiculelor chinezești. Oficialii administrației au precizat că acesta a fost primul pas din ceea ce ar putea fi o gamă largă de răspunsuri politice menite să împiedice vehiculele electrice chinezești cu costuri reduse – fie fabricate în China, fie asamblate de companii chinezești în țări precum Mexic – să inunde piața americană și, potențial, să scoată din afaceri producătorii autohtoni.

Recomandări

ULTIMATUM PENTRU HAMAS
CÂT INVESTESC PARTIDELE ÎN PROPAGANDĂ
MACRON A IEȘIT LA ATAC
FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID
MAD MAX REVINE
SCHOLZ RĂMÂNE FĂRĂ NEMȚI

China și-a mărit rapid producția de vehicule electrice în ultimii ani, punând-o pe o traiectorie de coliziune cu eforturile de politică industrială ale lui Biden, care încearcă să ajute producătorii americani de automobile să domine această piață în țară și în străinătate. Unele dintre mașinile sale mai mici se vând cu mai puțin de 11.000 de dolari bucata – semnificativ mai puțin decât un vehicul electric comparabil fabricat în America.

Acțiunile de joi ale administrației vin în contextul în care probabilul adversar al lui Biden în noiembrie, fostul președinte Donald Trump, îl critică pentru că a împins producătorii de automobile către vehiculele electrice – și în timp ce fiecare dintre candidați încearcă să se prezinte ca fiind mai dur cu China.

Citește și