• Președintele Joe Biden a declarat sâmbătă că administrația sa nu va „ușura” aderarea Ucrainei la NATO.
  • Națiunile candidate trebuie să facă reforme militare și democratice înainte de a fi luate în considerare pentru aderarea la NATO.
  • Președintele a adăugat că SUA a „făcut multe” pentru a se asigura că Ucraina are „capacitatea de a se coordona militar”.

Președintele american Joe Biden a declarat sâmbătă că administrația sa nu va „ușura” aderarea Ucrainei la NATO, adăugând că această națiune devastată de război trebuie să îndeplinească aceleași standarde ca și celelalte state membre, scrie Politico.

Întrebat în cadrul unei discuții în Philadelphia despre facilitarea drumului Ucrainei spre aderarea la alianța transatlantică – probabil cu referire la Planul de acțiune pentru aderare, un obstacol cheie în eforturile Ucrainei – Biden a spus: „Nu. Pentru că trebuie să îndeplinească aceleași standarde. Așa că nu vom facilita lucrurile”.

Recomandări

VREM O ȘCOALĂ CA AFARĂ
URSULA CERE CONCURENȚĂ ECHITABILĂ CHINEI
BELLA IA PAUZĂ DE LA MODELING
RUBLEV CÂȘTIGĂ LA MADRID
CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE

Conform MAP, națiunile candidate trebuie să facă reforme militare și democratice înainte de a fi luate în considerare pentru aderarea la NATO. Săptămâna trecută, oficialii lui Biden au declarat că președintele este „deschis” la renunțarea la această cerință pentru Ucraina, care a lansat săptămâna aceasta un contraatac pe fondul războiului de agresiune al Rusiei.

Biden a adăugat că SUA a „făcut multe” pentru a se asigura că Ucraina are „capacitatea de a se coordona din punct de vedere militar”.

Ce spune Biden despre relațiile dintre SUA și China

Sâmbătă, Biden a transmis, de asemenea, o perspectivă plină de speranță în ceea ce privește relațiile dintre SUA și China, înainte de deplasarea secretarului de stat Antony Blinken la Beijing în acest weekend.

Blinken urma să viziteze China în februarie, dar călătoria a fost anulată după ce un avion de vânătoare american a doborât un balon spion chinezesc în largul coastelor Carolinei.

Biden a indicat reporterilor că este posibil ca balonul să nu fi fost un efort de spionaj intenționat al guvernului chinez. „Nu cred că liderii știau unde se afla, știau ce se afla în el și știau ce se întâmplă”, a spus Biden. „Cred că a fost mai mult jenant decât intenționat”.

Pe lângă vizita lui Blinken, Biden a indicat că se va întâlni din nou cu președintele Chinei, Xi Jinping, „în următoarele câteva luni” pentru a discuta despre cum „să se înțeleagă” în ciuda „diferențelor legitime”.

La sosirea în Philadelphia, unde Biden urmează să fie capul de afiș al unui miting cu sindicatele și să survoleze locul prăbușirii podului I-95, președintele a fost întâmpinat de consilierul Anita Dunn, senatorul Bob Casey, reprezentantul Brendan Boyle, guvernatorul Josh Shapiro și senatorul John Fetterman.

În cadrul unei conferințe de presă cu oficialii din Pennsylvania, după turul aerian al I-95, Biden a declarat că „nu există un proiect mai important în acest moment în țară, din punctul meu de vedere” și a spus că a ordonat echipei sale „nu la figurat, ci la propriu, să miște cerul și pământul pentru a finaliza acest lucru cât mai curând posibil”.

Biden s-a angajat, de asemenea, că guvernul federal va „rambursa 100%” din prima fază a reconstrucției I-95, iar apoi „90%” din cheltuielile ulterioare.

Întrebat anterior dacă anticipează o campanie prezidențială controversată, Biden a glumit, spunând că „Depinde de cine va fi candidatul”.

Citește și