• Joe Biden și Xi Jinping urmează să anunțe un acord de combatere a exportului de fentanil.
  • Pe lângă problemele legate de comerț, drepturile omului și Taiwan, se așteaptă ca cei doi lideri să discute și despre acordurile climatice.
  • SUA și China s-au angajat marți să coopereze mai strâns pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice.

UPDATE 23.00

Corespondentul principal al ABC la Casa Albă, Selina Wang, relatează că, după remarcile de deschidere ale lui Joe Biden și Xi Jinping, ea l-a întrebat pe Xi în mandarină: Aveți încredere în Biden?”.

Și-a scos căștile de traducere pentru a auzi întrebarea mea, s-a uitat la mine, dar nu a răspuns”, a scris Wang pe Twitter.

UPDATE 22.00 – Joe Biden și Xi Jinping stau la masă pentru prima întâlnire față în față după un an

Joe Biden i-a urat bun venit lui Xi Jinping la San Francisco, unde cei doi lideri se întâlnesc față în față pentru prima dată după un an.

În timp ce Xi a ieșit din sedanul său Hongqi blindat, Biden l-a salutat pe zâmbitorul președinte chinez cu o strângere de mână și a spus: „Bine ați venit”.

Cei doi au procedat apoi la o scurtă poză înainte de a se îndrepta spre sala de întâlnire, unde au fost întâmpinați de oficiali americani, printre care secretarul de stat Antony Blinken, secretarul Trezoreriei Janet Yellen, trimisul special al SUA pentru climă John Kerry și consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan.

Adresându-se lui Xi, Biden a spus:

„Domnule președinte, ne cunoaștem de mult timp. Nu am fost întotdeauna de acord, ceea ce [nu] surprinde pe nimeni, dar întâlnirile noastre au fost întotdeauna sincere, directe și utile… Apreciez conversația noastră, deoarece cred că este primordial ca noi doi să ne înțelegem în mod clar, de la lider la lider, fără concepții greșite sau erori de comunicare…

Trebuie să ne asigurăm că această competiție nu virează spre conflict. Și trebuie, de asemenea, să o gestionăm în mod responsabil… Asta este ceea ce doresc Statele Unite și ceea ce intenționăm să facem… Cred, de asemenea, că este ceea ce dorește lumea pentru amândoi…

Avem, de asemenea, responsabilitatea față de poporul nostru și față de lume de a lucra împreună atunci când vedem că este în interesul nostru să facem acest lucru. Provocările globale critice cu care ne confruntăm, de la schimbările climatice la combaterea narcoticelor și până la inteligența artificială, necesită eforturile noastre comune.”

Adresându-se lui Biden, Xi a spus:

„Relația dintre China și SUA, care este cea mai importantă relație bilaterală din lume, ar trebui percepută și imaginată într-un context larg al transformărilor globale accelerate… Ar trebui să se dezvolte într-un mod care să aducă beneficii celor două popoare și să ne îndeplinească responsabilitatea pentru progresul uman.

Relația dintre China și SUA nu a fost niciodată liniștită în ultimii 50 de ani sau mai mult și se confruntă întotdeauna cu probleme de un fel sau altul. Cu toate acestea, ea a continuat să avanseze în mijlocul unor schimbări și răsturnări de situație. Pentru două țări mari, precum China și Statele Unite, întoarcerea cu spatele una la cealaltă nu este o opțiune…

Planeta Pământ este suficient de mare pentru ca cele două țări să reușească… Atâta timp cât [China și SUA] se respectă reciproc, coexistă în pace și urmăresc o cooperare avantajoasă pentru ambele părți, ele vor fi pe deplin capabile să se ridice deasupra diferențelor și să găsească calea potrivită pentru ca cele două mari țări să se înțeleagă între ele.”

UPDATE 21.55 – Joe Biden subliniază întâlnirile „sincere, directe și utile” dintre SUA și China

„Nu există înlocuitor pentru discuțiile față în față”, i-a spus Joe Biden lui Xi Jinping. „Domnule președinte, ne cunoaștem de mult timp. Nu am fost întotdeauna de acord… dar întâlnirile noastre au fost întotdeauna sincere, directe și utile”, a spus Biden.

„Trebuie să ne asigurăm că competiția nu virează spre conflict. Și trebuie, de asemenea, să o gestionăm în mod responsabil… și să lucrăm împreună atunci când vedem că este în interesul nostru să facem acest lucru”, a continuat el.

El a continuat să menționeze „provocările globale critice”, inclusiv schimbările climatice. narcoticele și inteligența artificială, pe care SUA încearcă să le abordeze împreună cu China.

UPDATE 21.35 – Liderul chinez a declarat că un posibil conflict între China și SUA ar avea „consecințe insuportabile”

„China și Statele Unite nu au dreptul să se întoarcă unul împotriva celuilalt, concurența nu ar trebui să devină tendința dominantă”, a spus Xi Jinping la o întâlnire cu Biden.

Liderul chinez a declarat, la o întâlnire cu Biden, că un posibil conflict între China și Statele Unite ar avea „consecințe insuportabile” pentru ambele părți, iar lumea este suficient de mare pentru ca ambele țări să prospere.

UPDATE 21.30 – Biden îi urează bun venit lui Xi pentru discuțiile de la nivel înalt din California

Președintele Joe Biden i-a urat bun venit omologului său chinez Xi Jinping pentru summitul lor din California. Cei doi s-au salutat în fața unui conac în stil georgian, la sud de San Francisco, unde vor avea loc discuțiile.

Optica summitului a fost atent negociată între cele două părți, iar primirea oficială la moșie a fost foarte bine coregrafiată. În calitate de gazdă a întâlnirii, Biden a ieșit primul din clădire pentru a-i ura bun venit lui Xi. Fusese întins un covor roșu, cu gărzi de pușcași marini și steaguri din ambele țări.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Joe Biden se va întâlni astăzi cu președintele chinez Xi Jinping la San Francisco – prima întâlnire față în față dintre cei doi lideri după un an. Summitul, care marchează prima vizită a lui Xi în SUA în ultimii șase ani, a fost privit pe scară largă de oficialii americani și chinezi ca o oportunitate pentru cei doi lideri de a reduce tensiunile pe fondul unui climat geopolitic precar, care implică războaiele dintre Israel și Hamas și dintre Rusia și Ucraina.

De-a lungul anilor, tensiunile legate de comerț, drepturile omului și viitorul Taiwanului au deteriorat relațiile dintre SUA și China. După vizita președintelui Camerei Reprezentanților de atunci, Nancy Pelosi, în Taiwan anul trecut, care a declanșat indignarea Chinei, dialogurile militare dintre cele două țări au fost în mare parte suspendate.

Un alt potențial punct de discuție major între cei doi lideri este controlul conductei de fentanil din China către SUA, care a dus la o epidemie de supradoze de opioide în SUA. Joe Biden și Xi Jinping urmează să anunțe un acord de combatere a exportului de fentanil, în timp ce SUA se confruntă cu o epidemie tot mai gravă de supradoze de opioide.

Pe lângă problemele legate de comerț, drepturile omului și Taiwan, se așteaptă ca cei doi lideri să discute și despre acordurile climatice. Într-o declarație publicată alături de China marți, Departamentul de Stat a afirmat că SUA și China își reafirmă angajamentul de a lucra împreună și împreună cu alte țări pentru a aborda criza climatică”.

În contextul în care SUA și China s-au angajat marți să coopereze mai strâns pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice, ambele țări au declarat că se vor angaja la contribuții determinate la nivel național la nivelul întregii economii” pentru toate gazele cu efect de seră, nu doar pentru CO2.

China are cea mai mare operațiune de dezinformare din lume

Războaiele se duc pe multe fațete. Departamentul de stat american a publicat un raport din care reiese că guvernul chinez a construit cea mai mare operațiune de dezinformare din lume.

Cu o armată de sute de mii de conturi, propaganda Partidului Comunist Chinez hărțuiește zilnic politicienii, liderii de afaceri și cetățenii americani care sunt împotriva lui Xi. Îi numesc câini, sau trădători, pe lângă arsenalul de comentarii rasiste sau homofobe.

Doar anul acesta, Google și Meta au închis peste 100 de mii de conturi ale trolilor chinezi.

După Summitul APEC, cei doi lideri de stat se vor întâlni într-o casă istorică prezentă în filmul „The Wedding Planner” al lui Jennifer Lopez. Este o zonă discretă în nord, la 40 de kilometri de oraș, parcă special construită pentru doi proaspeți miri.

Citește și