• Kishida și Biden vor avea un summit trilateral cu Yoon Suk Yeol din Coreea de Sud, în marja summitului G-7.
  • Biden a reamintit că premierul Kishida a declarat în timpul unei vizite la Washington din ianuarie că lumea se confruntă cu unul dintre cele mai complexe” medii de securitate din istoria recentă.
  • Kishida a remarcat că tensiunile globale au adus SUA și Japonia mai aproape una de cealaltă, că în acest caz, cooperarea a evoluat cu pași repezi”.

Președintele Joe Biden și prim-ministrul japonez Fumio Kishida s-au întâlnit joi cu scopul de a prezenta forța alianței lor înainte de summitul G-7, în cadrul căruia principalele democrații vor aborda provocările reprezentate de războiul Rusiei din Ucraina, amenințările nucleare balistice ale Coreei de Nord și de China, anunță AP News.

Joe Biden a reamintit că premierul Kishida a declarat în timpul unei vizite la Washington din ianuarie că lumea se confruntă cu unul dintre cele mai complexe” medii de securitate din istoria recentă.

Nu aș putea fi mai mult decât de acord cu dumneavoastră”, i-a spus Biden premierului japonez în timp ce stăteau împreună cu consilierii lor la o masă de conferință. Când țările noastre sunt unite, suntem mai puternici și cred că întreaga lume este mai sigură atunci când facem acest lucru”.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
JOE BIDEN DECLASIFICĂ MARIJUANA
RAZBOIUL PENTRU A.I. A ÎNCEPUT
FT: UE ARE TIMP, SUA AU BANI

Kishida a remarcat că tensiunile globale au adus SUA și Japonia mai aproape una de cealaltă, că în acest caz, cooperarea a evoluat cu pași repezi”.

Summitul G-7 are loc la Hiroshima

Orașul natal al familiei Kishida, Hiroshima, va găzdui reuniunea marilor națiuni industrializate cunoscută sub numele de G-7. Cadrul Hiroshima, unde SUA au lansat prima bombă nucleară în 1945, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, are o rezonanță nouă. Membrii G-7, din care mai fac parte Canada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie și Uniunea Europeană, se luptă cu ambițiile teritoriale ale Rusiei și Chinei, două puteri nucleare.

Biden apare, de asemenea, pe scena mondială, în timp ce încearcă să gestioneze o diviziune în SUA cu privire la modul în care se va ridica limita de îndatorare a guvernului. El a ales să scurteze ceea ce ar fi trebuit să fie o călătorie de opt zile în Asia, pentru a se putea întoarce la Washington și a încerca să evite o incapacitate de plată potențial catastrofală în iunie, care s-ar putea răsfrânge asupra economiei mondiale. Este o dramă care dezvăluie modul în care politica internă a Statelor Unite se poate revărsa în forurile globale.

În timp ce se afla la bordul Air Force One, Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate națională al Casei Albe, a declarat reporterilor că invazia Rusiei în Ucraina se profilează ca un subiect important în cadrul G-7. El a adăugat că liderii vor discuta despre situația de pe câmpul de luptă și despre eliminarea lacunelor pentru a consolida sancțiunile care au fost impuse Moscovei.

Anul trecut, Biden a venit la Tokyo pentru a discuta strategia Indo-Pacific și pentru a lansa un nou cadru comercial pentru regiune, președintele american și Kishida angajându-se într-o ceremonie la ceai de 85 de minute și o cină cu fructe de mare. Prima oprire a președintelui în Japonia, joi, a fost pentru a saluta trupele americane la stația aeriană a corpului de pușcași marini Iwakuni, înainte de a se îndrepta spre Hiroshima pentru discuții cu premierul japonez.

Fumio Kishida: „Ucraina de astăzi ar putea fi Asia de Est mâine”

Fumio Kishida a atras rapid atenția asupra riscurilor unei agresiuni rusești în 2022, spunând atunci: „Ucraina de astăzi ar putea fi Asia de Est mâine”. China a declarat o prietenie fără limite cu Rusia, sporind comerțul în moduri care au estompat capacitatea sancțiunilor financiare de a constrânge războiul. Dar SUA și aliații săi spun că China încă nu a livrat echipamente militare Rusiei, un semn că prietenia ar putea avea anumite limite.

Biden și Kishida au discutat, de asemenea, despre chestiuni economice. Ei au abordat eforturile de consolidare a lanțurilor de aprovizionare cu minerale critice, noile parteneriate între companiile și universitățile americane și japoneze și eforturile de promovare a energiei regenerabile, potrivit unui raport al Casei Albe despre întâlnire.

Kishida plănuia să discute cu Biden despre consolidarea în continuare a capacității de descurajare și de răspuns în fața asertivității Chinei în regiunea Indo-Pacific, precum și despre confirmarea importanței Strâmtorii Taiwan pentru pacea și stabilitatea globală. China a declarat că Taiwanul autonom ar trebui să intre sub conducerea sa.

Liderii americani și japonezi au discutat, de asemenea, despre modalitățile de consolidare a parteneriatului lor tripartit cu Coreea de Sud, care a semnat în aprilie un acord cu SUA pentru a-și consolida instrumentele de descurajare a unui atac nuclear din partea Coreei de Nord.

Citește și