• Președintele democrat a exprimat o laudă rară pentru omologii săi republicani, spunând că aceștia au acționat cu bună credință”.
  • El a declarat că o incapacitate de plată a SUA pentru datoria sa de 31,4 miliarde de dolari până la termenul limită de luni ar fi fost catastrofală”.
  • Timp de mai multe săptămâni, Casa Albă și republicanii au dezbătut detaliile unui acord.

Președintele Joe Biden a declarat că majorarea limitei de împrumut a SUA a evitat colapsul economic”, în primul său discurs din Biroul Oval adresat națiunii, scrie BBC. El s-a angajat să semneze legea sâmbătă, după ce proiectul de lege a trecut de Congres cu sprijin bipartizan.

Președintele democrat a exprimat o laudă rară pentru omologii săi republicani, spunând că aceștia au acționat cu bună credință”. El a declarat că o incapacitate de plată a SUA pentru datoria sa de 31,4 miliarde de dolari până la termenul limită de luni ar fi fost catastrofală”.

Discursurile adresate națiunii din Biroul Oval sunt de obicei rezervate pentru crize majore, cum ar fi războiul sau dezastrele naturale. Casa Albă a declarat că decizia lui Biden de a face remarcile sale acolo a subliniat gravitatea situației în cazul în care plafonul datoriei nu ar fi fost ridicat în ultimul moment.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Timp de mai multe săptămâni, Casa Albă și republicanii au dezbătut detaliile unui acord și a existat scepticism cu privire la faptul că pachetul de măsuri va fi finalizat înainte ca guvernul american să rămână fără bani pe 5 iunie. Proiectul de lege a fost adoptat cu 63-36 în Senat joi seara, la o zi după ce a trecut cu ușurință de Camera Reprezentanților.

Președintele i-a lăudat pe liderii Congresului, inclusiv pe președintele republican al Camerei, Kevin McCarthy, și pe liderul republican al Senatului, Mitch McConnell. Au acționat în mod responsabil și au pus binele țării înaintea politicii”, a declarat Joe Biden.

Acordul suspendă limita de îndatorare până la 1 ianuarie 2025 și plafonează cheltuielile care nu țin de apărare, extinzând în același timp cerințele de muncă pentru asistența alimentară și medicală, printre alte prevederi. Finanțarea integrală a îngrijirii medicale a veteranilor militari ar urma, de asemenea, să crească, în conformitate cu ceea ce a urmărit președintele Biden.

Legislația va duce la economii de 1,5 mld. dolari pe parcursul unui deceniu, a declarat marți Biroul independent al Congresului pentru buget, Congressional Budget Office. Deși a fost în mare parte un proiect de lege bipartizan, au existat republicani care au spus că acordul nu a mers suficient de departe cu reducerile, în timp ce unii democrați au spus că a mers prea departe.

Citește și