• Prim-ministrul canadian Justin Trudeau a asociat vineri producția de litiu din China cu „sclavia”.
  • Canada are surse semnificative de litiu, a spus Trudeau, dar China a făcut alegeri strategice de-a lungul deceniilor care au făcut-o de departe cel mai mare producător mondial.
  • Statele Unite au afirmat că China folosește munca forțată în sectoare precum mineritul și construcțiile.

Prim-ministrul canadian Justin Trudeau a asociat vineri producția de litiu din China cu „sclavia”, în timp ce discuta despre eforturile țării sale de a crește producția de metal utilizat în bateriile pentru vehicule electrice și alte baterii, scrie Reuters.

Canada are surse semnificative de litiu, a spus Trudeau, dar China a făcut alegeri strategice de-a lungul deceniilor care au făcut-o de departe cel mai mare producător mondial. „Dacă suntem sinceri… litiul produs în Canada va fi mai scump. Pentru că noi nu folosim sclavie”, a declarat Trudeau în remarcile de la Council on Foreign Relations din New York. „Pentru că punem în față responsabilitatea față de mediu ca fiind ceva ce ne așteptăm să fie respectat cu adevărat. Pentru că contăm să lucrăm cu, în parteneriat, cu popoarele indigene, plătindu-le salarii de subzistență, așteptându-ne la standarde de securitate și siguranță.”

Un reprezentant al Ambasadei Chinei din Ottawa nu a răspuns la o solicitare de comentarii. Canada a anunțat anul trecut o politică mai dură privind investițiile în minerale critice – în special din China – în timp ce se străduia să își consolideze aprovizionarea internă după ce pandemia mondială a scos la iveală problemele lanțului de aprovizionare. „Dacă pandemia ne-a învățat ceva, este vorba de reziliența, redundanța și fiabilitatea lanțurilor noastre de aprovizionare”, a declarat Trudeau.

Recomandări

NEGULESCU IA PREMIU PENTRU ȘTIINȚĂ
HARRY NU PRIMEȘTE MAI MULTĂ SECURITATE
FBI CERCETEAZĂ PRĂBUȘIREA DIN BALTIMORE
FACEM ECONOMIE LA ELECTRICITATE
MEGHAN ÎȘI LANSEAZĂ NOUL BRAND
X PERCEPE O NOUĂ TAXĂ

Statele Unite au afirmat că China folosește munca forțată în sectoare precum mineritul și construcțiile. Anul trecut, a intrat în vigoare o lege americană care interzice importurile din regiunea chineză Xinjiang din cauza îngrijorărilor legate de munca forțată. În decembrie, sindicatul United Auto Workers a cerut constructorilor de automobile să își mute întregul lanț de aprovizionare din Xinjiang după ce un raport al Universității Sheffield Hallam din Marea Britanie a sugerat că aproape toți marii constructori de automobile au o expunere semnificativă la produse realizate prin muncă forțată.

Ce spune China

China neagă abuzurile din Xinjiang, un important producător de bumbac care furnizează, de asemenea, o mare parte din materialele pentru panourile solare din lume. De asemenea, firmele chineze dețin, operează sau finanțează majoritatea minelor de cobalt din Republica Democratică Congo, a declarat Departamentul Muncii din SUA într-un raport recent. „Cercetările noastre arată că bateriile litiu-ion sunt produse cu un input – cobaltul – realizat prin muncă infantilă”, se arată în raport.

Tensiunile diplomatice dintre Canada și China sunt la cote ridicate de la reținerea directorului executiv al Huawei Technologies, Meng Wanzhou, în 2018, și de la arestarea ulterioară de către Beijing a doi canadieni sub acuzația de spionaj.

În noiembrie, Canada a ordonat ca trei companii chinezești să renunțe la mineralele critice canadiene, invocând securitatea națională. În replică, China a acuzat Ottawa că a folosit securitatea națională ca pretext și a declarat că ordinul de dezinvestire a încălcat regulile comerțului internațional și ale pieței.

Citește și