- Kim Jong Un, liderul suprem al Coreei de Nord, ar împlini astăzi 39 de ani.
- Kim Jong Un a încercat să dezvolte economia statului asiatic, dar a și extins programul nuclear din Coreea de Nord. Totodată, este suspectat că a ordonat executarea mai multor oficiali.
- Ziua de naștere a liderului în exercițiu nu este desemnată drept o sărbătoare națională.
Kim Jong Un, liderul suprem al Coreei de Nord, ar împlini astăzi 39 de ani, potrivit mass media internaținală. Născut pe 8 ianuarie 1984, Kim Jong Un se află de unsprezece ani la conducerea statului asiatic și continuă politica de izolare față de Occident practicată și de predecesorii săi, bunicul și tatăl.
Kim Jong-un a executat mai mulți oficiali guvernamentali
După venirea la putere, Kim Jong Un a încercat să dezvolte economia statului asiatic, dar a și extins programul nuclear din Coreea de Nord. Totodată, este suspectat că a ordonat executarea mai multor oficiali, dar și asasinarea fratelui său vitreg, Kim Jong Nam, în Malaezia, în 2017.
În 2018 și 2019, Kim Jong Un a participat la summit-uri alături de fostul președinte american Donald Trump și președintele sud-coreean Moon Jae-in.
Recent, a susținut că a reușit să combată pandemia de COVID-19 în țara sa, anunț pus sub semnul îndoielii de specialiști. Autoritățile nord-coreene au anunțat primul caz de COVID-19 abia în mai 2022.
Totodată, Kim Jong Un a introdus-o pe soția sa în atenția publicului, o decizie fără precedent pentru un lider nord-coreean.
Kim Jong Un a studiat în Elveția
Liderul din Coreea de Nord a făcut școala în Elveția Kim Jong Un a fost numit succesor de tatăl lui, Kim Jong Il, deși era al treilea născut. Înainte să devină lider, Kim Jong Un ar fi primit educație la școli de prestigiu din Elveția. A revenit apoi în țară și a obținut două diplome universitare, în 2002 și 2007.
La 29 decembrie 2011, după încheierea perioadei de doliu național decretate în urma morții tatălui său, a fost proclamat oficial „conducătorul suprem al partidului, statului și armatei” .
Kim Ir Sen a condus Coreea de Nord de la înființarea sa, în 1948 și până la moartea lui, în 1994. El și-a construit un uriaș cult al personalității, continuat și de Kim Jong Il, dar și de actualul lider.
Cu toate acestea, potrivit lui Rachel Minyoung Lee, cercetătoare nerezidentă a Centrului Stimson din SUA, Kim Jong Un a reuşit să lase impresia că este mai apropiat de popor prin comparaţie cu tatăl şi bunicul său.
Criza vârstei mijlocii a lui Kim Jong Un
„Deja nu mai vedem toată această mistificare în presa nord-coreeană” , a declarat ea, referindu-se la importanţa propagandei în timpul regimului lui Kim Ir Sen, când se spunea că el a învins practic singur trupele coloniale nipone, sau din timpul lui Kim Jong Il, a cărui naştere – transmiteau oficioasele puterii – ar fi fost anunţată printr-un curcubeu dublu şi prin apariţia unei noi stele pe cer.
Lee a amintit că în toamna anului 2020, în timpul manifestărilor organizate cu prilejul împlinirii a 75 de ani de la fondarea partidului unic, Kim Jong Un a plâns, a mulţumit poporului pentru eforturile sale şi şi-a cerut scuze că nu-i poate îmbunătăţi situaţia. Iar în 2014, a obligat funcţionari ai regimului să-şi ceară scuze după prăbuşirea unei clădiri, lucru nemaiauzit pentru regim.
Atât ziua de naștere a lui Kim Jong Il, cât și cea a lui Kim Ir Sen, sunt sărbători naționale în Coreea de Nord, însă actualul lider nord-coreean nu are încă o sărbătoare atribuită.